Una jornada dedicada a Joan F. López Casasnovas

La secció de Llengua i Literatura de l’IME prepara, per al dissabte 8 de juliol, una Jornada d’Estudi i Homenatge a Joan F. López Casasnovas, el poeta, el savi, l’amic, l’activista, l’autèntic mestre que tan prematurament i inesperada ens va deixar ara farà un any. La jornada se celebrarà durant tot el dissabte a la Sala Jeroni Marquès del Cercle Artístic de Ciutadella i, a més d’homenatjar la seva insubstituïble figura, vol aportar estudis i coneixement sobre la seva biografia i sobre una obra imprescindible que convindrà aplegar, estudiar i publicar de manera rigorosa, ja que es tracta d’un llegat d’un enorme valor per a la cultura, la llengua i la societat de Menorca i de tot el domini lingüístic del català.

Com a acte previ, i ja inclòs dins la jornada, el divendres 7 a les 20 h. es presentarà, a la mateixa sala, l’interessantíssim llibre La llengua catalana a les Illes Balears: del passat al futur, un volum que conté treballs del mateix Joan López, Ivan Solivellas (coordinador), Josefina Salord, Bernat Joan Marí, Isidor Marí i Fanny Riera, amb pròleg de Joan Veny i epíleg de Maria del Mar Vanrell. El va publicar a principis d’any Lleonard Muntaner i es pot trobar fàcilment a les llibreries. No cal dir que és de lectura absolutament recomanable per a qualsevol persona que estigui interessada en la llengua pròpia de les Illes. La presentació anirà a càrrec d’Eloi Bellés, Josefina Salord i Ivan Solivellas.

La jornada de dissabte començarà a les 10 h i comptarà amb sis ponències: «En Nan era un gegant» per Guillem López Casasnovas; «Joan López, activisme cultural i pràctica política» per Andreu Bosch; «L’activitat parlamentària: les propostes i iniciatives i control del Govern» per Sebastià Serra; «Joan F. López Casasnovas: el mestratge generós», a càrrec de Maite Salord i Sergi Cleofé; «Joan López i la toponímia de Menorca» per Cosme Aguiló; el matí s’acabarà amb al presentació del llibre Jo vull el vol del falcons. Articles lingüístics (1975-2022), un recull dels articles que va publicar el nostre homenatjat entorn del tema de la llengua i del qual ha estat curadora Gemma Ferrer. La presentació comptarà amb al mateixa Gemma Ferrer i amb Beatriu Defior, fins ara directora general de Política Lingüística, que va impulsar des de la seva direcció general l’elaboració i publicació del llibre i a la qual hem d’agrair la voluntat d’aplegar tot aquest valuós material fins ara dispers.

El capvespre, a partir de les 17 h., continuarà la jornada amb cinc ponències més: «Cultura popular: identitat i mestissatge» per Jaume Mascaró; «Recuperar el passat per tenir futur: Joan F. López editor» per Antoni-Joan Pons; «Els estudis literaris en l’obra de Joan F. López Casasnovas» per Josefina Salord; «“De rebot”: una finestra oberta al microassaig d’actualitat» per Ismael Pelegrí; «“I tenc ardents el cor i el pensament”. La poesia de Joan F. López Casanovas» per Francesc Florit Nin. Es tancarà la jornada amb la magnífica veu i la feina excel·lent de Maria Àngels Gornés que ens oferirà un recital amb poemes musicats de Joan López i que serà, a la vegada, una primícia del nou disc que prepara, tot ell dedicat al poeta.

Com a cap de la Secció de Llengua i Literatura, he d’agrair profundament la participació altruista, desinteressada, de tots els ponents que, amb el seu treball i rigor, ens acostaran a la personalitat de Joan López i posaran les bases de coneixement per a futurs estudis i edicions de l’obra del nostre homenatjat, sobretot a partir del volum que aplegarà totes les ponències i que s’ha previst que sigui publicat per l’IME. He d’agrair també la participació de Maria Àngels Gornés que tancarà de la millor manera, i amb tota l’emoció de les paraules del poeta, aquesta jornada que hem preparat des del rigor, l’admiració, el respecte i l’estima i sabent que, així i tot, haurà estat insuficient per abastar tota la dimensió de Joan F. López Casasnovas. Vull agrair també la contribució indispensable i les facilitats que hem tingut per part del Cercle Artístic de Ciutadella per fer possible la celebració de la jornada a les seves instal·lacions i, finalment, la col·laboració de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Ciutadella

La pèrdua d’en Joan F. López Casasnovas ens deixava amb un sentiment d’orfenesa. Som molts els que hem d’agrair personalment la seva amistat, els seus consells, la seva extraordinària generositat i senzillesa. Però és sobretot la societat menorquina en tots els àmbits, però especialment pel que fa a la llengua catalana i a la nostra cultura, qui li deu el seu treball constant, la seva insubornable dedicació, la intel·ligència i la saviesa amb que ens va aportar coneixement, exemple, voluntat i energia, sempre des del rigor intel·lectual, l’honestedat i una acció presidida per l’ètica i la humanitat.

Mentre acab d’escriure aquesta entrada escolt el seu poema “Cançó d’estiu” interpretat per na Maria Àngels i em qued amb aquest final, avui tan necessitats d’un cant esperançat:

“Tot és llibertat
que veu la mirada
i, en la immensitat,
hi ha arrels d’esperança.”

Aquesta entrada ha esta publicada en Dietari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Una jornada dedicada a Joan F. López Casasnovas

  1. Margarita Ballester ha dit:

    Moltes gràcies ! mb.

Deixa un comentari