“Magma” de Carlos Minuchin

Carlos Minuchin Vilafranca (Menorca, 1986) va guanyar amb l’obra “Magma” el 21è Premi de Poesia Joan Duch per a Joves Escriptors que convoca l’Ajuntament de Juneda (Lleida). El llibre ha estat publicat per l’editorial Fonoll amb un epíleg del poeta Jaume Pons Alorda.

La publicació de Magma de Carlos Minuchin, obra guanyadora del 21è Premi de Poesia Joan Duch per a joves escriptors, ha confirmat sense cap dubte la potència de la veu poètica i la inqüestionable vocació de l’autor que ja descobríem a Corrupció de la matèria, llibre en què es va donar a conèixer l’any passat. Una veu reflexiva i fonda que beu certament de la millor tradició poètica, però també de la interrelació amb el pensament filosòfic, que n’enriqueix l’expressió, i del compromís ètic amb els problemes de l’època que li ha tocat de viure en aquest món que s’enfronta a una crisi sistèmica a causa de la sobreexplotació del planeta, del canvi climàtic, de l’escletxa cada vegada més important entre rics i pobres i de la persistència d’inacceptables discriminacions per motius racials o de sexe.

En aquest context, Minuchin es demanava si a ell, des de la seva condició d’home, li pertocava afrontar la problemàtica feminista. I la resposta evident era un sí rotund, perquè per viure amb dignitat, per assolir un món realment just i millor, cal combatre, de manera decidida, la discriminació que pateix encara avui la dona fins que arribem a una societat en què les persones puguin viure en condicions de plena igualtat amb independència de quin sigui el seu sexe. D’aquesta reflexió profundament ètica, compromesa i empàtica, neix el llibre Magma que afronta de manera decidida la defensa d’un feminisme que, alhora que respecti de manera íntegra la dignitat de la dona, pugui ser la clau per salvar un món que va a la deriva.

En aquest sentit és molt significativa la cita d’Anna Gual, poeta que em sembla un referent en l’obra de Carlos Minuchin, que apareix al principi del llibre: “una derrota / és una mutació prèvia / a qualsevol triomf”.  Així, el poeta de Magma es pot demanar si a partir de la gran crisi, o derrota, actual, serem capaços de construir aquell futur digne de què parlàvem, un renaixement que en tot cas haurà de comportar un canvi radical de sistema gràcies al paper que ha de tenir la dona i mai des de la reconstrucció de les velles estructures.

Magma presenta una reflexió profunda mitjançant la força suggeridora dels discurs poètic, l’ús de les metàfores i la potència del simbolisme, a vegades cru, sempre vigorós, de les imatges i ric de referències literàries, filosòfiques o fins i tot mítiques. Així, per exemple, en el poema titulat “Cornucòpia”,  podem llegir, en referència a la dona, aquests versos: “Som el substrat del temps / l’argamassa d’argila batent / megalítica i celestial. // Nosaltres penetram la vida”.

Una altra característica formal són els versos contundents amb què acaben diversos poemes i que, a manera de sentència filosòfica, constitueixen un final rodó de gran força expressiva que, fins i tot, podria funcionar per ell sol com a divisa, com és el cas de “O lliures o res” o bé “Perviurem els folls”. Aquest darrer, un vers que em fa pensar en aquella sana follia lul·liana, en aquell incansable Ramon lo Foll que volia canviar el món per mitjà de la raó i la paraula. Però per canviar el món i renéixer del caos, des de la determinació del feminisme són condicions necessàries tant una voluntat ferma com un esperit de rebel·lia: “Voluntat // El que vull és / ser niu de la revolta, / cau de la serp… Jo el que vull / és ser / l’embat imparable”.

Magma, com no podia ser d’altra manera, conté també la denúncia contra la violència masclista: “L’integrisme de gènere és com les marees / sempre torna silent els cadàvers a la platja” i contra els mals estructurals del món actual, com podem llegir al poema “La condemna”. Magma és, en definitiva, un llibre esplèndidament escrit en què l’expressió poètica conté una forta, inqüestionable, càrrega ètica que convida el lector a la reflexió i a l’empatia.

L’illa inaudita (Diari Menorca, 24-11-2020)

Aquesta entrada s'ha publicat en Premsa i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s