Illanvers, 15 anys de poesia

El pròxim dissabte dia 8 d’agost, a les 21.30, la fortalesa de La Mola acollirà la 15a edició d’Illanvers. Es comptarà amb totes les mesures de seguretat exigides: ús de mascareta, separació de seients, gel hidroalcohòlic, sortida escalonada. No es necessita inscripció prèvia. Com sempre, es podrà adquirir el llibre amb tots els poemes del recital.

Enguany arribam a la XV edició d’Illanvers en una època marcada per la pandèmia, la incertesa i el gran repte de ser capaços, és a dir que la humanitat sigui capaç, d’emprendre un canvi radical en la seva relació amb el planeta i en el model de consum insostenible i d’agressió constant al medi, d’explotació i esgotament del recursos naturals i de l’acumulació de la riquesa mundial en mans d’una minoria. El Covid-19 és un avís que no s’hauria de desatendre i, al cap i a la fi, el futur i la transformació de la societat són en mans de tothom. Molts petits canvis poden provocar grans canvis. Ja ho deia aquell vers d’Ovidi que Francesc de Borja Moll va triar com a lema per a la seva editorial en temps d’enormes adversitats: Dura tamen molli saxa cavantur acqua. En aquest procés de transformació, la poesia, la música, l’art, hi han de tenir sens dubte un gran paper gràcies a la seva capacitat de sensibilització, d’autenticitat, de despertar consciències i fugir de la banalitat i la renou que imperen en massa àmbits. Fomentar la cultura, fomentar la creativitat, fomentar la poesia, entesa en el sentit més ampli, hauria de ser objectiu primordial en el món de l’educació. I de tot plegat n’hauria de sorgir aquella nova il·lustració radical que reclamava Marina Garcés.

He parlat de 15 anys de poesia, però Illanvers no és només poesia, és també música, és també art, és la confluència d’aquestes tres formes expressives que neixen de la creativitat humana en un conjunt que s’harmonitza perfectament i que conforma aquest espectacle que presentam cada any a principis d’agost i que no només s’ha consolidat i crescut, sinó que ha servit d’inspiració per a altres actes en què la poesia és també protagonista. I quinze anys és potser una xifra prou rodona per fer una mica de repàs del recital i la seva evolució, de les persones que l’han fet possible.

Illanvers va néixer l’any 2004 gràcies a les gestions realitzades per Paco Bagur, el cantant emblemàtic de Traginada, davant el conseller de cultura d’aleshores, Mateu Martínez, que el va incorporar a la programació del Consell Insular. Si bé el primer any va comptar amb una coordinació coral, a partir de la segona edició vam quedar de coordinadors Sergi Cleofé i un servidor, amb l’ajut inestimable els primers anys de Pacífic Camps, Carles Gomila, Òscar Bagur, i els pintors i fotògrafs que cedien les seves obres per a la projecció, sense oblidar la disposició sempre excel·lent de Joana Quintana, ara en una altra destinació, i, com és evident, de tots els poetes i els músics que hi participaren. A partir de l’onzena edició, Llucia Palliser va agafar el relleu de Sergi Cleofé i les projeccions es van canviar per la creació d’una obra en directe per part d’un pintor. No puc sinó manifestar el meu agraïment profund a tots els consellers de cultura que han cregut en Illanvers, l’han mantingut, han fet que pogués créixer i sens dubte el continuaran: Mateu Martínez, Nel Martí, Bartomeu Febrer, Joan Lluís Torres i  Miquel Àngel Maria.

Juntament amb Illanvers, ha evolucionat també la publicació que recull tots els poemes del recital a fi que, després, el públic assistent en pugui fer una lectura atenta i reposada. De la plagueta inicial a base de fotocòpies, passant per la impressió del quadern a tot color amb les imatges de la projecció, al llibre actual, hi ha també la voluntat d’oferir el producte més digne possible. Pel que fa a aquests nous volums de la col·lecció Xibau, hem d’agrair la col·laboració i la feina de Fina Salord en la revisió i correcció d’originals i la preparació de l’edició. Com és habitual, el llibre es podrà adquirir a l’entrada del recital amb un important descompte o posteriorment a les llibreries al preu normal.

A diferència d’altres edicions, enguany Illanvers només es farà un dia a causa de les circumstàncies actuals. Serà a la fortalesa de La Mola, un espai, com tot ara, d’aforament limitat, però de gran cabuda que permet acollir un públic nombrós respectant totes les mesures de seguretat vigents i que no necessita reserva prèvia. Comptarem amb els poetes Rosa Preto, Carlos Minuchin, Maria Dabén Florit, Joan Manuel Pérez i Pinya, Àngels Cardona, Ponç Pons i Enric Casasses. En ocasió del centenari del seu naixement, retrem l’homenatge a Josep Carner, poeta de qui l’actriu Gemma Moll llegirà alguns poemes. Els músics que ens acompanyaran seran Guiem Soldevila i Pau Cardona i el pintor que crearà l’obra en directe, autor de la imatge del cartell i la coberta i les il·lustracions del llibre, serà Pacífic Camps. El fil conductor, com pot semblar evident, està relacionat amb els confinaments. La cita serà dissabte dia 8 a les 21.30. Recomanam arribar amb un poc de temps perquè la normativa obliga a prendre nota del nom de les persones assistents. És obligatori l’ús de la mascareta durant tot l’esdeveniment. Esperam que gaudiu d’aquesta 15a edició d’Illanvers.

L’illa inaudita (Diari Menorca, 04/08/2020)

Aquesta entrada s'ha publicat en Premsa i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s