Confinament

Vols d’estornells pel camí de Cotaines. El mes de gener en una caminada.

Vaig obrir aquest blog després que el projecte de renovació del conjunt de blogs d’Illencs acabés en no res. Ja va ser des d’una altra perspectiva i un parell d’anys abans de començar la meva col·laboració amb el Diari Menorca, però al final vaig acabar pràcticament per reproduir-hi només els articles publicats a la meva secció del diari. I és que mantenir un blog durant molt de temps no resulta fàcil. Per açò admir els autors de blogs que tenen la constància de mantenir-lo de formar regular, com alguns dels que seguesc, per exemple el d’Ismael Pelegrí, puntual cada setmana, el de Michel Bourret, sempre amb nous poemes, o el de Shaudin Melgar-Foraster, a pesar de totes les dificultats, només per citar-ne tres.

Quan va començar el confinament, des del diari em van dir que la meva secció quedava suspesa fins a nou avís. Vaig entendre una reducció, però al final he vist que la majoria de seccions de col·laboradors es mantenien. Potser aquest fet convida a pensar. Ara bé, després d’aquestes setmanes, he decidit continuar el blog amb el mateix estil dels articles de “L’illa inaudita”, és a dir parlant de literatura catalana i amb el propòsit d’una regularitat com a mínim quinzenal.

He de confessar que per mi aquest temps de confinament no ha estat propici per escriure. Ara bé, tot i que hi ha circumstàncies complexes, hem de convenir que, en general, mai com ara no havia estat tan fàcil quedar a ca seva. (Quin martiri la pronominalització sistemàtica, gens genuïna i tan castellana del verb que veim per tot arreu en aquesta frase). A banda de la millor companyia que són els llibres, hi ha moltes coses que ens ajuden en aquesta situació. Hi ha, sense dubte, les possibilitats de comunicació virtual i xarxes socials, però també cinema en streaming a preus assequibles i tota l’oferta de caràcter gratuït: conferències, poesia en directe o la generositat d’institucions culturals, sobretot musicals: teatre del Lliure, òpera des del Met, Liceu, Teatro Real, el Palau, la Filharmònica de Berlín, etc. poden omplir les hores de gran profit i gaudi. Jo he seguit moltes de les òperes del Met i ha estat tot un luxe. Poder veure una Carmen brillant per Garanča i Alagna, un impressionant Anell en una setmana dedicada a Wagner, una incommensurable Lady Macbeth de Netrebko, entre d’altres personatges com una Lucia o una Leonora d’Il Trovatore, o bé Natalie Dessay i Diego Flórez en la Filla del Regiment, entre tants altres cantants de primera línia, és un autèntic regal. Dubt molt que tota aquesta solidaritat del món cultural sigui després compensada per qui hauria de fer-ho.

I és que, després del més important que és la pèrdua de vides, i a banda de la recessió econòmica, que ja veurem quines dimensions tindrà, i de l’impacte brutal sobre els autònoms i els petits comerços, les conseqüències de tot açò que vivim poden ser devastadores per a la cultura en general i en especial en tots aquells actes que congreguen públic. Caldria que des de totes les administracions es fes un treball molt rigorós i amb uns programes elaborats amb la major cura i d’acord amb tots els agents culturals a fi de pal·liar-ne al màxim els efectes. Ja ho veurem. És des de la incertesa, la preocupació i un cert estrès emocional que no em resulta fàcil escriure, però també és cert que, passat més d’un mes, cal corregir açò i a partir d’aquesta setmana, només des d’aquí i com sempre reproduïts a Artxipèlag, tornaré a parlar de llibres, d’escriptors, escriptores i de literatura. Salut per a tothom!

 

Aquesta entrada s'ha publicat en Dietari i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

13 respostes a Confinament

 1. Pilar Pons Barro ha dit:

  Moltes gràcies Pere, ens anirà molt bé llegir-te

 2. Ismael Pelegrí i Pons ha dit:

  De fet, benvolgut Pere, sempre t’he llegit al blog (i no pas al diari), fidelment. I serà un plaer continuar fent-ho.
  Salut!

 3. margarita ballester figueras ha dit:

  Molt interessant el teu article, no sabia que al diari haguessin prescindit de tu…

 4. margarita ballester figueras ha dit:

  Molt interessant el teu article, no sabia que al diari haguessin prescindit de tu…

  • peregomila ha dit:

   Moltes gràcies, Margarita. De primer no en vaig fer gaire cas, però a mesura que passaven els dies i a la vista que pràcticament tothom ha seguit amb les seves col·laboracions, vaig pensar que ho havia d’explicar. No comprenc la decisió, però em dol sobretot perquè, dins les meves possibilitats, aquesta era l’única secció sobre la nostra literatura al diari.

 5. Carme Cloquells ha dit:

  Estimat Pere, esper que reconsiderin la teva important aportació a la cultura en aquesta petita illa. Mentre, t’agrairem que segueixis compartint el teu coneixement i amor per les lletres.

  • peregomila ha dit:

   Moltes gràcies, Carme. Després de tot açò m’estic replantejant algunes coses, però en tot cas i, sempre dins el que jo pugui modestament escriure, continuaré almanco a través del blog amb els articles sobre literatura i amb la mateixa il·lusió.

 6. Antoni Cantamisa ha dit:

  Igual que n’Ismael, jo et segueixo des d’aquí, Pere , com el segueixo a ell també i a Michael i a la Margarita i els escrits de Peter Ignatius… Sisplau, no pareu.

 7. peregomila ha dit:

  Antoni, com ja he comentat al teu alter ego, no aturarem. No em falten les ganes ni la il·lusió després d’uns quants dies de silenci i reflexió. Ara bé, és cert que m’he sentit decebut i no per mi, sinó perquè, sempre dins el que puc fer, almanco l’únic diari de l’illa tenia un espai sobre la nostra literatura. Però continuarem igualment.

 8. FRANCESC SINTES XIMENES ha dit:

  Les òperes del MET són una passada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s