Un estiu amb l’assaig

Se sol dir que l’estiu és època de lectures lleugeres, per passar l’estona, per al divertiment. Pens, però, que, ben al contrari, és una època adequada per llegir amb més profunditat, per trobar temps per reflexionar, per gaudir de llibres que ens ajuden a pensar i a pensar-nos. Qui té la sort de fer vacances, o simplement qui es pot relaxar a la fresca del fosquet, gaudeix d’una bona oportunitat per a lectures profitoses, per endinsar-se en l’assaig i el pensament. I val a dir que l’assaig en català ens ofereix obres magnífiques, sobretot gràcies a la tasca lloable d’editorials que el fomenten i ofereixen als lectors textos de gran contingut i interès. Em permetré, idò, recomanar-ne alguns títols.

Ingrid Guardiola

L’ull i la navalla. Un assaig sobre el món com a interfície (Ed. Arcàdia) d’Ingrid Guardiola és una magnífica reflexió, diria que imprescindible, sobre el paper de les imatges en el món actual en què la majoria de gent viu enganxada a les pantalles, pendent de les xarxes socials, de la informació sovint altament mediatitzada que transmeten les grans corporacions que hi ha al darrere, amb programaris que ens vigilen i manipulen, que estudien els nostres hàbits per influir en les decisions que prenem, en les nostres compres i conducta. Guardiola fa un estudi de com ens hi trobam exposats, però a la vegada amb valuoses propostes per defensar-nos del control de les grans empreses i per adoptar tàctiques de resistència i contestació.

Joan-Carles Mèlich

A La condició vulnerable (Ed. Arcàdia) el professor de filosofia de la UB, Joan-Carles Mèlich, s’endinsa en l’estudi de la vulnerabilitat humana en un llibre molt entenedor, de prosa clara i un estil literari que el fan apte a qualsevol lector. “La vida humana no pot eludir els conflictes, les ruptures o les incongruències… Vivim en un món on el mal, el sofriment i la indiferència són obsessivament presents”, diu l’autor just en el “Pòrtic”. I per fer front al caràcter vulnerable de l’existència, a la relació imprescindible amb els altres, és necessari que les nostres respostes siguin ètiques. Enfront de la moral metafísica, feta de normes i imperatius categòrics, Mèlich defensa que només l’ètica, davant cada contingència, pot fer front a la nostra vulnerabilitat.

Lluís Calvo

L’infiltrat. Estratègies d’intrusió, anonimat i resistència (Ed. Arcàdia). El poeta Lluís Calvo, també assagista brillant, presenta en aquesta obra tres estratègies de resistència complementàries de la lluita social al carrer, ja que l’acció política col·lectiva necessita també del combat individual. Davant el control, l’exposició i la invasió de les nostres vides que exerceix el neoliberalisme gràcies, sobretot, als dispositius creats per les noves tecnologies i els grans mitjans audiovisuals, vagarejar, infiltrar-se i amagar-se són les tres formes de dissidència per desactivar els mecanismes del poder que proposa Calvo, en un text molt ric de referències literàries i filosòfiques.

Ramon Ramon

Llum a l’atzucac (Ed. Bromera) del poeta Ramon Ramon s’emmarcaria, de fet, dins el gènere del dietarisme, però no és estrany que guanyés el Premi d’Assaig de la Macomunitat de la Ribera Alta i de la Crítica dels Escriptors Valencians 2019, ja que és un llibre ple de saviesa literària i cultural que presenta fondes reflexions entorn de la societat, la història, la literatura, l’art, la política i la pròpia biografia. Una visió lúcida, àcida a vegades, escèptica o irònica d’altres, tendra també, que ens parla amb intel·ligència i coneixement d’una gran diversitat de temes –sense defugir la qüestió dolorosa del país i de la identitat, tan complexos i difícils al País Valencià– mitjançant una prosa bella i precisa.

I si encara no ho heu fet, també seria un bon moment per endinsar-vos en la lectura i el pensament d’un altre llibre imprescindible que he citat altres vegades, però que no em cansaria de recomanar: Nova il·lustració radical (Ed. Anagrama) de Marina Garcés.

Bon estiu i bones lectures.

L’illa inaudita (Diari Menorca, 23-07-2019)

Aquesta entrada s'ha publicat en Premsa i etiquetada amb , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s