“Dionís”, una novel·la d’Armand Escandell

Armand Escandell (es Castell, 1962), que es va donar a conèixer en el món de la literatura a Menorca en guanyar la passada edició del Premi Illa de Menorca de poesia, acaba de publicar la seva primera novel·la amb el títol de “Dionís” a l’Editorial Arrela.

És d’agrair que l’editorial Arrela dediqui una col·lecció, “Embosta”, a publicar la primera novel·la d’autors menorquins, una qüestió no sempre fàcil, aquesta de publicar una primera novel·la, si no es compta amb l’estímul d’un premi literari. Donar veu als nous escriptors amb edicions acurades, i acompanyar-los de forma adequada en tot el procés d’edició, és una virtut que s’ha de valorar molt positivament i que hauria de rebre el suport que es mereix per part dels lectors. Des de Menorca no és gens fàcil mantenir un segell editorial dedicat a les diferents manifestacions literàries amb la voluntat d’una presència normal dins el mercat català, però Arrela, ara amb un ritme més pausat, du a terme el seu projecte de suport als autors menorquins amb la publicació de llibres ben editats i seguint la seva filosofia de respecte pel medi amb criteris d’ecoedició.

Fa poc, es presentava a l’Associació de Veïns des Castell la novel·la “Dionís” d’Armand Escadell, que constitueix el segon volum de la col·lecció “Embosta”. Es tracta, per tant, de la primera novel·la d’aquest autor del qual tinguérem notícia fa uns mesos després de guanyar el Vè Premi Illa de Menorca de Poesia amb el recull Haikús d’hivern. Escandell és un escriptor que s’ha donat a conèixer tard, però que ha mantingut una evident relació amb la literatura des de fa temps. Natural des Castell, viu a Ripoll on han nascut els seus fills. A Menorca, havia estat alumne de Francesc Calvet i treballa des de fa una trentena d’anys en la docència de l’educació visual i plàstica. En el camp de la creació artística ha cultivat la pintura i la fotografia i ha realitzat diverses exposicions. Anteriorment havia publicat un recull de relats breus: Thànatos, onze relats de mort.

“Dionís” és una novel·la narrada en primera persona, amb una estructura que alterna dos plans temporals: per una banda un present situat en la maduresa del protagonista i de l’altra la rememoració del passat i dels fets que condueixen a la situació que introdueix la primera frase de la novel·la: “El dia que vaig pensar que m’havia enamorat de la meva filla”. Aquesta sospita, sorgida de la manera més impensada i que el trasbalsa profundament, serà el detonant que durà Dionís a endinsar-se en un passat familiar fet de silencis i d’ocultacions i a completar un repàs a la seva vida sentimental, i a les relacions que ha mantingut amb les dones, a la recerca de respostes i d’un sentit a la seva existència.

La narració contempla també un doble pla geogràfic. Així tindrem la Menorca que durant la postguerra abandona la mare de Dionís als 19 anys, per establir-se en un principi a un poblet de València i després a Sant Andreu de la Barca, empesa per les difícils relacions que manté amb el seu pare i per un secret que el fill no arribarà a descobrir fins molt més tard, i per un altre costat tenim els espais del principat per on transcorre la vida de Dionís, en especial Vic ciutat on ell s’establirà per regentar una llibreria. Per a Dionís, Menorca serà un descobriment als 18 anys quan l’avi el convida a visitar-lo durant un estiu, però l’illa finalment li permetrà entreteixir els fils que componen el teler del seu passat.

La boira constitueix un element important dins la narració. La boira física, tant de la Plana de Vic com d’una de les històries que viu el protagonista, però també una boira en sentit metafòric, la boira del passat familiar i la boira que moltes vegada s’ha d’esbandir per tal d’arribar al propi coneixement i a trobar un sentit a la pròpia trajectòria vital. Finalment, la novel·la presenta un remarcable domini de la llengua i de l’adequació del to a la narració en boca d’un protagonista que es mostra com un gran lector.

L’illa inaudita (Diari Menorca, 14-05-2019)

Aquesta entrada s'ha publicat en Premsa i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a “Dionís”, una novel·la d’Armand Escandell

  1. Retroenllaç: “Dionís”, una novel·la d’Armand Escandell — Quadern del turó - CATzona

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s