“Anaïs sota les voltes” de Maria Vilanova

Maria Vilanova i Vila-Abadal (Barcelona), és doctora en Filosofia i Ciències de l’Educació i llicenciada en Filologia Anglesa. Com a escriptora ha publicat novel·la i narrativa, així com llibres d’assaig. Fa uns mesos va publicar la novel·la “Anaïs sota les voltes”.

Menorca és una presència important en moltes obres literàries, no només d’autors menorquins, sinó també en escriptors i escriptores que, residint-hi o no, han fet de la natura, la gent i els paisatges de l’illa el marc idoni en què transcorren les seves obres de ficció. No debades, en tant que illa, Menorca constitueix una forma de microcosmos incomparable a l’hora de narrar, de crear, de contar històries.

L’escriptora Maria Vilanova situa “Anaïs sota les voltes”, la seva darrera novel·la, en aquest microcosmos menorquí que ella coneix tan bé atès les estades que fa a la ciutat de ponent. Així, Ciutadella, sobretot, constitueix una presència constant al llarg del llibre, però també hi trobarem altres poblacions i llocs emblemàtics de l’illa i, en especial, un espai natural que esdevindrà símbol i element catàrtic de gran importància en aquesta història. Amb una trama molt ben construïda i un sòlid ofici de novel·lista, l’autora aprofita les grans possibilitats que ofereixen paisatges, objectes i personatges, en una rica arquitectura en què tot està perfectament travat. I, a més a més, amb el rerefons d’un intents correlat literari, de literatura dins la literatura, que ens farà descobrir la fosca i la llum, és a dir les virtuts i, sobretot, les misèries d’uns personatges que no es poden despendre de la força que irradien l’obra, l’entorn, i la figura d’Anaïs Nin, pols d’atracció d’ esdeveniments que l’autora relata amb gran habilitat.

La novel·la és narrada en primera persona, en forma d’un dietari on al llarg d’un poc més de tres mesos na Jana, la protagonista, anota tot allò que li succeeix, a la vegada que explora els seus sentiment i emocions, en una recerca, gairebé obsessiva, d’un passat que li havia estat velat i que la mena a descobertes sorprenents i desconcertants. Així, el lector se sent captat de bon principi per una trama que li descobrirà, a poc a poc, el fils de què es compon el teler que han teixit els diferents personatges a través d’una estructura complexa en què s’entrellacen diverses històries en un esplèndid conjunt de relacions i interdependències.

Per una banda, tenim la història de la protagonista, més afectada del que ella mateixa podia preveure per tot allò que descobreix. D’altra banda, tenim la història familiar que es revela plena d’ocultacions, d’episodis impensats, de sospites. I, finalment, tenim el fort lligam que tant la protagonista com abans la seva mare estableixen amb l’obra i la vida d’Anaïs Nin que exerceix una influència, a estones malaltissa, sobre elles dues. L’Anaïs, situada sota les voltes de Ciutadella, en un ambient on tothom es coneix i tot se sap, proporciona encara més profunditat psicològica a la novel·la, ja que les dues dones s’emmirallen en l’obra i les reflexions d’aquella autora que, a vegades, sembla condicionar les seves pròpies decisions.

En l’obra, Menorca, el paisatge, la gent, i també el lèxic i la fraseologia de l’illa reproduïts en els diàlegs amb els personatges menorquins, és el gran marc on succeeix aquesta intensa i emotiva història que tracta de les complexes relacions familiars i, en especial, la que s’estableix entre un pare i la seva filla, en especial, com és el cas, quan la mare ja no hi és. Un magnífic relat que té com a contrapunt la figura d’Anaïs Nin i els seus dietaris.

L’illa inaudita (Diari Menorca, 19-02-2019)

Aquesta entrada s'ha publicat en Premsa i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s