Un Plec de Lectura dedicat a deu poetes menorquines

Fotografia de la lectura, a la Biblioteca Municipal d’Alaior, dels poemes del Plec de Lectura núm. 15, “Deu dones en vers”, celebrada el passat dia 24. D’esquerra a dreta: Anna M. Ticoulat, Carme Cloquells, Maria Galetta, Marga Juanico, Llucia Palliser i Fàtima Anglada.

No havia tingut encara ocasió de parlar d’una iniciativa digna de tots els elogis en l’àmbit de la cultura de Menorca, sorgida d’una proposta de la Biblioteca Pública de Maó, juntament amb la Xarxa de Biblioteques de Menorca i que compta amb la col·laboració de l’IME, Museu de Menorca i Consell Insular. Es tracta dels Plecs de Lectura, una publicació amb format de DINA 3 plegat i de gran difusió que, des del gener de l’any passat, s’edita cada mes amb l’objectiu de fomentar la lectura i donar a conèixer al públic més ampli possible, per mitjà d’un tast escollit del seus escrits, els autors i autores de Menorca de totes les èpoques. A més, cada número inclou la reproducció d’una obra d’un destacat artista plàstic menorquí.

Ara s’han publicat ja 16 plecs que es distribueixen a una gran diversitat de llocs de gran afluència de públic a fi d’arribar de manera especial a les persones que no van habitualment a biblioteques o museus, en un esforç per difondre la riquesa artística i literària de l’illa –amb inclusió també de textos de caràcter històric i científic–, per desgràcia no sempre prou coneguda i valorada. Constitueixen per tant un testimoni de la importància i la qualitat dels nostres autors que convida a aprofundir en el coneixement de les seves obres, a fer-los cada vegada més degudament reconeguts i estimats.

Em vull referir, en concret, al plec corresponent al mes de març que és dedicat a l’obra de deu de les poetes menorquines que han publicat llibres, o bé poemes en reculls de diversos autors, i que, tot aprofitant que el 21 se celebra el Dia Internacional de la Poesia, es va presentar a la Biblioteca Pública Maó el mateix dia 21 i a la Biblioteca Municipal d’Alaior el dia 24, amb una lectura dels textos a càrrec d’algunes de les autores antologades. És la primera vegada que s’edita un plec d’aquestes característiques, és a dir de caràcter col·lectiu, i em sembla una iniciativa feliç perquè ofereix una magnífica visió de conjunt de la qualitat, diversitat i vigor de la poesia escrita per dones a Menorca, a la vegada que demostra la saludable normalitat literària assolida a la nostra illa.

El plec presenta poemes de les poetes Anna M. Ticoulat, Marga Juanico, Sònia Moll, Blanca Ripoll, Maria Galetta, Margarita Ballester, Llucia Palliser, Sílvia Pons Seguí, Carme Cloquells Tudurí i Fàtima Anglada. La il·lustració que acompanya els textos és la reproducció d’un bell i delicat oli sobre tela de l’artista Mitiko Shiraiva, resident a Menorca des de l’any 1977 i molt coneguda a l’illa per les exposicions realitzades i pels nombrosos cursos que ha ofert. Es tracta, per tant, d’un esplèndid conjunt en què la dona i la seva creativitat, el seu treball artístic i literari, la seva veu imprescindible, són els grans protagonistes que conviden a gaudir d’aquest plec tan especial i de descobrir, per als que no ho coneixien prou, la vitalitat de la poesia menorquina escrita per dones.

Com no podia ser d’altra manera, les diferents veus líriques participen de l’eclecticisme de la lírica actual i mostren una remarcable diversitat d’estils i propostes estètiques. Des dels poemes de caire més clàssic als més trencadors, des de l’expressió més delicada i subtil a la més enèrgica i descarnada, de la reflexió a la sensualitat, del vers més existencial al més irònic, del dolor i la soledat al somriure de l’apunt humorístic, sempre amb la força de la paraula, amb la mirada i la veu de la dona, en la veritat, la insubornable autenticitat de la poesia.

No som gens donat als consells, però us recomanaria vivament que col·leccioneu els Plecs de Lectura. Són de franc i els trobareu per tot. Al final tindreu una visió àmplia de la riquesa i la vitalitat de la literatura i la cultura a Menorca, de la creativitat i exigència dels nostres artistes, de l’ambició i el rigor dels nostres escriptors, de les nostres escriptores.

L’illa inaudita (Diari Menorca, 3-04-2018)

Aquesta entrada s'ha publicat en Premsa i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s