El retorn del detectiu Jaume Pons

Damià Borràs Barber (Maó, 1957) publicava fa poc “Marès Nostrum” (Ed. IfeelBooks), la seva tercera novel·la, que ens arriba després d’un període de quasi 30 anys sense publicar narrativa. En aquesta obra, situada a la Menorca actual, l’autor recupera la figura del detectiu Jaume Pons.

El temps no ha passat debades per al detectiu Jaume Pons. Fa anys que no exerceix i viu, desencantant i escèptic, la rutina diària d’una feina de zelador de l’hospital Mateu Orfila. Tot i sentir-se desentès de l’actualitat illenca, i enmig de molts dubtes, accepta d’investigar el cas d’un individu que han trobat crucificat a una de les rotondes que es construeixen a la carretera de Maó a Alaior. La proposta, el prec més ben dit, li ha arribat d’un vell amic, activista d’una associació ecologista a qui la víctima, prepotent, reaccionari i viciós dirigent d’un moviment autoanomenat per un “progrés sostenible”,  acusa d’estar darrere l’intent d’assassinat després d’haver pogut ser rescatat amb vida.

D’aquesta manera arrenca Marès Nostrum, la nova novel·la de Damià Borràs que arriba després d’un lapse de prop de 30 anys respecte de Qui la fa la paga, publicada el 1990. Durant aquest període, i pel que fa a la literatura, l’autor ha estat més lligat al gènere teatral –ha adaptat i traduït obres d’importants dramaturgs– que a la narrativa. Amb Marès Nostrum reprèn el gènere negre i la figura de l’investigador Jaume Pons, protagonista de les obres anteriors, que es trobarà també amb altres personatges, retornats com fantasmes del passat, que ja sortien a la primera novel·la publicada per Borràs, El preu del marès.

He parlat de gènere negre perquè l’obra en té les característiques. Des de l’estructura a la figura de l’investigador, cansat, irònic i sarcàstic, des de la intriga que es manté fins al final a l’exploració de les misèries i ambicions de personatges sense escrúpols i les referències a un món sòrdid i de degradació moral, tan present a les novel·les del gènere. Ara bé, i dit açò, el llibre té també molt de novel·la sociològica, en tractar qüestions punyents de la societat menorquina: l’ambició d’especuladors sense escrúpols, els defensors d’un fals progrés sostenible, els moviments ecologistes, el començament de les obres absurdes a la carretera general amb la construcció de les grans rotondes, les inevitables tensions socials, la dependència del turisme, els canvis dels darrers anys, determinats tòpics…

Damià Borràs ens presenta una narració inserida de ple en la Menorca actual i els seus reptes i problemes, en la qual, al costat de l’acidesa i la crítica oberta, hi ha lloc també per a la ironia, el sexe i l’humor. Tot lligat amb una estructura narrativa ben aconseguida que ens remet als millors relats de la literatura negra, amb un intel·ligent treball en la creació de personatges, un llenguatge convincent tant en la narració com en els diàlegs, i amb una acció situada en uns escenaris reals (bars, carrers, edificis…) de la Menorca d’avui, especialment de Maó, fins i tot amb els noms reals de locals populars.

Com a tema central, actualíssim, de la novel·la hi ha la gestió del medi i la preocupació per les amenaces que pesen sobre la Reserva de Biosfera. El novel·lista, per tant, no dubta a situar, obertament, l’acció en una de les qüestions més importants i complexes de la Menorca actual mitjançant una ficció que enganxa el lector des del primer moment fins al darrer i amb l’ús, quan es fa necessari, d’una prosa incisiva i esmolada com en el fragment següent: “En la romana social, en la bàscula col·lectiva, començaven a pesar més els problemes que els beneficis, car els guanys del creixement es repartien amb els mateixos i desiguals barems de sempre. I així, les costures socials cada cop estaven més tibants i el fràgil equilibri ambiental ja no donava més, estava a punt d’esquinçar-se mentre l’illa es venia, com si diguem, a fons perdut, igual que el patrimoni dels hereus de tants llinatges descolorits a còpia de rentades morals de la desmaiada bona societat menorquina.”

L’illa inaudita (Diari Menorca, 20-03-2018)

Aquesta entrada ha esta publicada en Dietari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s