Carles Riba. Retrat de grup.

Carles-Jordi Guardiola acaba de publicar el llibre “Carles Riba. Retrat de grup: Protagonistes de la cultura catalana del segle XX” (Edicions 3i4), un estudi realitzat a partir de la correspondència de Carles Riba (a la foto) amb diferents personalitats del seu temps.

En temps convulsos com els actuals, en una època en què la manipulació dels fets i de la història resulta tan fàcil, en què hem vist encunyat el nou terme de “postveritat” per substituir, de manera perversa, allò que sempre s’havia anomenat mentida o engany, i en què les xarxes socials poden escampar les més diverses fal·làcies, es fa imprescindible recuperar la memòria des dels fons documentals que ens permeten conèixer de primera mà la realitat de les persones que van viure directament els fets històrics. En aquest sentit, la correspondència entre persones destacades ha constituït tradicionalment una font de primer ordre per estudiar una època i conèixer les experiències vitals d’aquells que en van ser protagonistes o en van patir les conseqüències. El llibre que avui comentam parteix precisament de la interessantíssima correspondència que Carles Riba, figura decisiva de la cultura catalana del segle XX, mantingué al llarg dels anys amb diferents personalitats.

En paraules de Carles-Jordi Guardiola, autor del llibre, Carles Riba “forma part del grup que Joaquim Molas va definir com el «dels joves postulants, que pels volts del 1918 va iniciar l’assalt de la vida pública catalana». Els nascuts durant la dècada dels noranta del segle XIX, que viuran dues dictadures, dues guerres i, la majoria, un dolorós exili. Carles Riba n’esdevé una de les figures centrals i hom li reconeix la seva influència. No solament els «joves postulants», sinó també la majoria del món de la cultura i bona part de la societat civil que s’adona del paper de mestre i guia i del seu lideratge moral, sobretot en les èpoques més difícils de la nostra història”.

Carles Riba. Retrat de grup: Protagonistes de la cultura catalana del segle XX  (Editorial 3i4) s’estructura a partir de la correspondència que el poeta va mantenir amb aquell grup des de 1910 fins a la seva mort. Cada capítol estudia de manera autònoma, encara que formant un tot, les cartes creuades entre Riba i els diferents personatges que Guardiola ha seleccionat d’entre altres possibilitats en el diàleg establert pel mestre amb escriptors, artistes i polítics del seu temps. Les diferents històries que es tracen en el llibre conflueixen finalment en la figura de Carles Riba i en dibuixen no només l’itinerari vital, sinó també alguns dels fets fonamentals succeïts en la primera meitat del segle XX.

La selecció realitzada per Guardiola inclou Joan Maragall i Josep M. López Picó que Riba reconeixia com a mestres; Joan Crexells i Josep M. de Sagarra del grup de “postulants”; i quatre deixebles: Joan Oliver, Xavier Benguerel, Francesc Trabal i Domènech Guansé. Hi figuren també dos noms cabdals en la vida de Riba: Josep Janés i Francesc Cambó, a més d’un capítol dedicat a l’època dramàtica viscuda a l’exili juntament amb Clementina Arderiu, la seva esposa. L’estudi d’aquestes cartes ens fa present el costat més humà de Carles Riba, en una trajectòria que quedaria marcada pels tràgics esdeveniments de la Guerra Civil, l’exili i la postguerra, així com per la ferma voluntat del poeta de treballar per la recuperació de la cultura catalana amb el seu retorn a Catalunya, l’any 1943, després d’haver renunciat a diferents ofertes d’exiliar-se a Amèrica.

Carles-Jordi Guardiola (Manresa, 1942) és llicenciat per la Universitat de Barcelona i va ser fundador i director durant 25 anys d’Edicions La Magrana. La seva dedicació acadèmica s’ha centrat en l’edició dels quatre volums Cartes de Carles Riba entre 1990 i 2015 i, a partir de 2013, en el portal de l’IEC “Cartes de Carles Riba”. També va publicar Carles & Clementina (1993), així com altres llibres i tre

balls sobre la figura del poeta, entre d’altres publicacions. Ens trobam per tant amb el fruit esplèndid d’un estudiós que ha dedicat llargs anys de la seva vida a l’estudi i difusió de la figura de Carles Riba i de la seva obra. Un llibre que uneix al seu interès i rigor, una intel·ligent selecció en l’estudi de la correspondència i una escriptura àgil i amena.

L’illa inaudita (Diari Menorca, 14-11-2017)

Aquesta entrada s'ha publicat en Premsa i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s