El Congrés Internacional Pau Faner

Els dies 3, 4 i 5 de setembre se celebrarà, al Cercle Artístic de Ciutadella, el Congrés Internacional Pau Faner, organitzat per l’IME i la Universitat de les Illes Balears, amb un destacat conjunt d’especialistes i amb l’objectiu d’aprofundir en l’obra i la vida de l’escriptor.

L’any 2015 la secció de Llengua i Literatura de l’Institut Menorquí d’Estudis va organitzar una jornada d’estudi i homenatge a Pau Faner, molt profitosa en el seu contingut, que permeté una primera aproximació al conjunt de l’obra de l’escriptor a més de retre-li un més que merescut homenatge per la seva extraordinària carrera literària. Ara bé, una jornada no era suficient per intentar una aproximació més fonda i abastar amb més amplitud i ambició el corpus literari d’un autor tan prolífic, versàtil i original. D’allà, idò, va sorgir el compromís d’organitzar un congrés internacional amb els millors especialistes a fi d’aprofundir en l’obra de Faner, enriquir el coneixement que se’n té i comprendre’n l’abast de manera més plena.

A partir d’aquell compromís, l’Institut Menorquí d’Estudis i la Universitat de les Illes Balears han organitzat el Congrés Internacional Pau Faner que se celebrarà els dies 3, 4 i 5 de novembre al Cercle Artístic de Ciutadella amb tot un seguit de ponències, comunicacions i diverses activitats que completaran les aportacions de caràcter més acadèmic. El comitè organitzador del congrés està format per Pilar Arnau (UIB), Josefina Salord (IME) i Ismael Pelegrí (IME) que n’és el coordinador. Qui estigui interessat a participar-hi pot realitzar la inscripció, de caràcter gratuït, mitjançant el formulari que podrà descarregar-se del web de l’IME.

Les sessions començaran divendres dia 3 a les 10 h. amb la inauguració del congrés a càrrec de Fanny Tur (consellera de cultura del Govern Balear), Miquel Àngel Maria (conseller de cultura del CIME) i Joana Gomila (batlessa de Ciutadella). La conferència inaugural serà a càrrec de Julio Peñate (catedràtic de Literatura Espanyola i Hispanoamericana a la universitat de Friburg, Suïssa) que tractarà del tema «Espacio, historia y fantasia en la escritura de Pau Faner». A continuació, Àlex Broch (editor i crític literari) situarà l’escriptor en la generació literària a la qual pertany amb la conferència «L’obra de Pau Faner en el marc de la Generació dels 70». Durant el capvespre, de les 17 a les 20 h., es presentaran una sèrie de comunicacions que tractaran aspectes ben diversos en l’obra de Pau Faner amb els ponents Francesc Florit Nin (director de la Biblioteca Pública de Maó), Andratx Badia Escolà (universitat de Santiago de Compostel·la), Carles Cabrera Villalonga (UIB), Josep Pons Fraga (editor del diari Menorca) i Caterina Valriu (UIB). La jornada acabarà amb l’espectacle teatral El món tan gran, representat per La Trup amb Àngels Romeu i Josep Mercadal, en col·laboració amb la fira del Llibre en Català.

El dissabte matí, a partir de les 10 h., hi haurà ponències a càrrec de Francesc Foguet (UAB) i Joan Cantavella (universitat CEU de San Pablo, Madrid). A continuació una taula rodona sobre les traduccions de l’obra de Pau Faner amb la participació d’Ursula Bedogni (traductora de Faner a l’italià), Volker Glab (traductor de Faner a l’alemany) i PilarArnau. De 17 a 18.30 es presentaran les ponències de Joan F. López Casasnovas (IME) i Ismael Pelegrí. Després Josefina Salord, Pilar Arnau i Ismael Pelegrí faran la síntesi final del congrés. A les 20 h. hi haurà una activitat gastronòmica a càrrec de Pep Pelfort (Centre d’Estudis Gastronòmics de Menorca): «La cuina de la fonda Roses: tast de receptes de “El mal de la guerra”» S’acabarà el dia amb un sopar d’homenatge organitzat per Fra Roger sota el lema engrescador de «La cuina de l’illa als llibres de Pau Faner».

El congrés es tancarà diumenge a partir de les 11 h. amb la ruta literària per Ciutadella «Pau Faner, home de paraula» a càrrec de Miquel Àngel Limon (IME). Es tracta, en definitiva, d’un esforç important, rigorós i d’un gran interès per a totes aquelles persones que hagin llegit i seguit l’obra de Pau Faner o vulguin aprofundir-ne el coneixement.

L’illa inaudita (Diari Menorca, 17-10-2017)

Aquesta entrada s'ha publicat en Premsa i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s