“Alba o posta”, dietari de Jean Serra

“Alba o posta” és el dietari que durant els darrers 15 anys ha escrit el poeta eivissenc Jean Serra (El-Biar, Algèria, 1952), recentment publicat per Edicions Aïllades. L’edició ve acompanyada, com és habitual amb l’autor, d’il·lustracions pròpies.

Els dietaris constitueixen un gènere literari que, en mans dels millors escriptors, ofereixen obres d’un gran interès tant per al coneixement del propi autor com de la societat i la cultura a la qual pertany, sobre les quals reflexiona i aprofundeix amb la seva mirada comprensiva, crítica, valenta, honesta, descarnada si cal, a més, és clar, de delectar-nos

amb una prosa que llegim amb plaer i no sols com a valuós testimoni del temps que li ha tocat de viure.

Pel que fa al nostre àmbit, Sam Abrams en un article publicat al Punt Avui destacava la importància del dietarisme amb aquestes paraules: “En el marc de la literatura catalana moderna i contemporània, els diaris o dietaris, segons com sigui el cas, constitueixen una parcel·la innegable de riquesa, excel·lència i sofisticació cultural que s’ha mantingut al llarg de ben bé un segle.” Fins i tot ara, que sembla que l’interès pel gènere per part d’editors i lectors ha minvat, hem vist publicats excel·lents dietaris, alguns dels quals he tingut ocasió de llegir amb molt de gust i atenció.

Un d’aquests dietaris ha estat Alba o posta de Jean Serra, publicat a Eivissa el mes d’abril per Edicions Aïllades, un llibre constituït per un conjunt de proses magnífiques escrites durant els darrers 15 anys en què el poeta ens parla de la seva vida quotidiana, de la realitat interna i externa, del món i de la literatura, on reflexiona amb tota honestedat sobre les circumstàncies personals i socials, sobre els llibres que més li han interessat, sobre al passeig i la naturalesa i, en l’àmbit més íntim i d’intensa vivència, no puc deixar de comentar, de manera molt especial, la tendresa i l’amor que mostra cap al seu net. I sempre, com és habitual en l’autor, des d’una profunda humanitat i sentit ètic.

Jean Serra, a més de ser un gran poeta, és un excel·lent prosista com ja hem pogut constatar en llibres anteriors, com el memorialístic Obstinada memòria o el bell llibre Camins i llocs on parla de la natura i els paisatges privilegiats d’Eivissa abans que es produís la depredació del territori a l’illa germana. Escriptor incansable, amb una obra de creació constant que ha produït un conjunt molt considerable de llibres, no ha obtingut encara, inexplicablement, el reconeixement que es mereix dins el cànon literari català i els estudis especialitzats. Serra ha viscut bolcat a l’escriptura i en especial a la poesia a la qual ha tornat després d’un temps en què havia cregut que la seva obra poètica era ja completada, perquè en el fons és aquesta la manera que té de viure i comprendre el món.

Les proses del dietari Alba o posta no apareixen datades per deslligar-les, segons comenta Serra, de les contingències temporals, encara que flueixen com en un fil en el temps que lliga tot el conjunt. La passió del poeta per l’escriptura, la necessitat diària d’expressar-se per escrit  de la manera més intensa queda molt ben explicitada en una de les proses del dietari: “La literatura, penso, ha de ser necessària. Ha ser necessària per qui l’escriu. Si l’escriptor no sent la necessitat peremptòria d’esgrafiar les seves paraules sobre el paper, no serà capaç de sentir ni d’expressar les necessitats dels altres. La literatura ha de ser necessària, també, per a qui la llegeix. Per a l’autor i el lector ha de ser una necessitat vital. Quasi biològica”.

D’aquesta necessitat biològica, de la passió de Jean Serra per la paraula poètica, però també per les diferents formes d’expressió literària, sempre amarada d’humanitat, de denúncia de la injustícia i de l’opressió, del rigor i la constància amb què construeix, a pesar de les dificultats físiques, el seu corpus literari, aquest llibre, Alba o posta, n’és un bell exemple.

L’illa inaudita (Diari Menorca, 3-10-2017)

Aquesta entrada s'ha publicat en Premsa i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s