Illanvers 2017

La dotzena edició d’Illanvers se celebrarà enguany els dies 4 i 5 d’agost a les 21.30 en el pati de Can Saura (Ciutadella) i en el claustre de Sant Diego (Alaior) respectivament. Com sempre, el recital tindrà la confluència de poesia, música i pintura.

Enguany presentam Illanvers a dos llocs emblemàtics que els menorquins hem recuperat fa poc, després de no poques lluites, vicissituds i incerteses; dos espais amb vocació de cultura que haurien d’estar sempre al servei del poble de Menorca i enfora d’interessos partidistes que en puguin desvirtuar les seves funcions: el Palau Saura-Miret a Ciutadella i el Convent de Sant Diego a Alaior. Ens hi trobarem els dies 4 i 5 d’agost respectivament a les 21.30 amb les novetats que incorporàrem en la passada edició gràcies a la voluntat del conseller de Cultura, Miquel Àngel Maria, de continuar i donar un nou impuls a aquesta festa de la paraula que arriba ja a la dotzena edició i que al llarg d’aquests anys ha ofert un espai d’intercanvi i promoció del magnífic moment que viu la poesia a Menorca i ha contribuït al creixent interès que desperta la seva veu, sobretot quan és el propi autor qui ens comunica, des de la seva particular experiència del caràcter oral de la poesia, els versos que ens arribaran carregats amb l’emoció i la intensitat que el poeta ha volgut transmetre.

Els poetes menorquins convidats en aquesta ocasió són Adelina Gómez, Guillem Benejam, Llucia Palliser i Joel Bagur. De fora de Menorca ens acompanyaran Aina Ferrer Torrens (Inca), Jaume Pons Alorda (Caimari) i Anna Gual (Vilafranca del Penedès). Set poetes que ens faran sentir la paraula viva de la poesia, acompanyats amb la guitarra dels músics Curro González i Andreu Menorca i amb la creació plàstica en viu de l’artista Enric Servera –autor també del cartell i la coberta del llibre–, una complicitat sempre enriquidora que des dels inicis del recital ha caracteritzat Illanvers. Per acabar, retrem homenatge al poeta Josep Palau i Fabre en la veu de l’actor Manel Soldevila que ens recitarà alguns dels poemes més emblemàtics de l’autor. D’aquesta manera Illanvers se suma a l’extens programa d’activitats de l’any Palau i Fabre que començà el passat 21 d’abril i s’estendrà fins el mateix dia de l’any que ve.

Des del primer recital, Illanvers ha tingut sempre un gran interès a facilitar els textos dels poemes recitats al públic assistent. Hem considerat que açò era molt important perquè el recitat d’un poema permet arribar només a una primera aproximació, a un primer contacte que ens podrà emocionar, colpir, interessar, però que no ens permetrà copsar-ne tota la intensitat, tota la riquesa de matisos i significacions que només pot donar-nos-en una relectura atenta. Susanna Rafart en el magnífic i recentment publicat dietari “Dies d’agost” (Curbet Edicions) parla de la poesia com de “la veu endins sense relat” i perquè es tracta d’una veu endins és important que, un cop escoltada, transmesa físicament pel poeta, puguem arribar a gaudir-ne plenament en una posterior lectura.

La importància del poema imprès es feia més evident amb la publicació, a partir de l’any passat, d’un llibre de la col·lecció de poesia Xibau que recull tots els poemes que es poden escoltar en el recital. Es tracta, per tant, d’una edició que ja no pot ser gratuïta –es pot trobar normalment a les llibreries de Menorca–, però que durant el recital es ven a un preu molt econòmic i assequible per a tothom. No cal dir que els assistents a Illanvers que comprin el llibre tindran no només l’ocasió de fer la lectura atenta que es mereixen els poemes, sinó que contribuiran també al manteniment de l’edició i del propi recital. Aquest Quadern de Poesia Xibau ha estat editat per l’IME i la Fundació Rubió Tudurí-Andrómaco. El recital és organitzat pel Departament de Cultura i compta amb la col·laboració d’ILLENC mitjançant el programa TalentIB.

Enguany el fil conductor del recital és “Els exilis”, una realitat sagnant en la història de la humanitat i que per desgràcia encara perdura en els nostres dies. No us el perdeu.

L’illa inaudita (Diari Menorca, 25-07-2017)

Aquesta entrada ha esta publicada en Dietari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s