David Vidal i Josep Masanès, dos poemaris

David Vidal (es Migjorn Gran, 1974) i Josep Masanès (Barcelona, 1967) publicaven el passat mes de febrer els llibres de poesia “Paraula umbilical” i “Radiació de fons” respectivament. En tots dos casos, es tracta de la primera obra poètica que publiquen.

Abans del parèntesi de l’estiu m’agradaria parlar de dos llibres de poemes d’autors menorquins publicats el passat mes de febrer que demostren, una vegada més, la vitalitat de la poesia a la nostra illa i la diversitat i l’interès de les propostes que aquesta presenta. Un és Radiació de fons (Pagès editors) de Josep Masanès que obtingué el Premi Benet Ribas de Poesia 2016 en la LII edició dels Premis “Recvull” de Blanes. L’altre, Paraula umbilical (Ed. Cal Siller) de David Vidal, guardonat amb el premi Jacint Verdaguer de Poesia en els XXXVII Premis Literaris de Calldetenes.

David Vidal ha fet una important carrera com a cantautor amb cinc treballs discogràfics publicats des de l’any 2001 i ha obtingut diversos guardons en aquesta faceta. Paraula umbilical és el primer llibre de poemes que publica, una obra que presenta una sòlida maduresa en el tractament del llenguatge, en l’ús de l’analogia, en el desenvolupament metafòric, en el domini de la mètrica. Hi ha un important bagatge adquirit al llarg de la seva trajectòria com a cantautor que es manifesta en tots els aspectes del llibre i, com no, en les reflexions a l’entorn de la memòria, del temps, del desig o l’amor, i de l’expressió de la sensualitat, de la presència de la natura, de la tristesa o el goig. Tot ben travat, com diu Marta Coll-Florit en el pròleg, amb “una intensificació del caràcter corpori del llenguatge, necessària paraula que ens vivifica: paraula umbilical”.

David Vidal, a més de filòleg, és músic –va cursar els estudis de fagot al Conservatori de Música de Menorca– i per tant no és estrany que, en la diversitat de formes mètriques que conté “Paraula umbilical”, una característica destacada sigui la musicalitat del vers, que flueix amb sorprenent naturalitat, o que el tema de la música aparegui, sobretot, en una de les cinc seccions en què es divideix el llibre: “Capseta de música”. Una altra de les seccions –“Els francs desigs de sempre”– és un esplèndid conjunt de tankes impecablement escrites com es pot comprovar en aquest magnífic poema: “És del silenci, / d’on brollen les paraules / més lluminoses. / De l’infinit llenguatge, / obscurs, naixem nosaltres” .

Josep Masanès, resident a Menorca des de l’any 2004, s’ha donat a conèixer com un novel·lista ambiciós i un potent narrador, amb cinc obres publicades després d’haver obtingut diversos guardons literaris. Radiació de fons, la primera obra que publica en el camp de la poesia, és un conjunt de 36 poemes en prosa que, amb un clar caràcter narratiu, explora un llenguatge que, a partir d’elements onírics, imaginatius o fins i tot de ciència ficció, expressa la desolació, la pèrdua, la recerca de la identitat, la desorientació o el dolor de l’individu en el món actual, mitjançant imatges potents, a vegades d’una notable cruesa, que colpeixen per la seva força expressiva. I és justament la intensificació de l’expressivitat del llenguatge una de les característiques més evidents del poemari.

Masanès, utilitzant una rica simbologia procedent del món animal, de la mitologia o del somni, ofereix, de manera evident, una visió descarnada del món d’avui amb una crítica esmolada al capitalisme desbocat i denuncia la violència o la situació dels exclosos socials i de les injustícies. Vegem un fragment d’un poema: “Alienats i rebutjats i aturats. S’aixequen barres invisibles al centre i als barris mentre ens dutxem amb elogis de democràcia i progrés, satisfets de ser cecs, cridant la nostra tolerància mentre els guetos innombrables segueixen sense ser trepitjats.”

Es tracta, per tant, de dos poemaris d’estils ben diferents, tots dos recomanables, que no decebran el lector.

L’illa inaudita (Diari Menorca, 11-07-2017)

 

Aquesta entrada s'ha publicat en Premsa i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s