X Encontre de Poetes dels Països Catalans Francesc Calvet

El proper dissabte 3 de juny, se celebrarà el X Encontre de Poetes dels Països Catalans Francesc Calvet a l’illa del Llatzeret a les 20 h. Les barques per assistir-hi sortiran de Calesfonts a partir de les 18.30. L’acte ha estat organitzat per l’Associació de veïns des Castell, amb el suport del Consell Insular.

Hem de qualificar de magnífica la notícia de l’organització de l’Encontre de Poetes dels Països Catalans Francesc Calvet per part de l’Associació de Veïns des Castell que, amb el suport del Departament de Cultura del Consell Insular i d’Illenc, ha tingut la feliç iniciativa de recuperar un recital que no s’hauria d’haver interromput mai. La darrera vegada que s’havia celebrat aquesta trobada va ser el gener de l’any 2010, abans que l’equip de govern del PP a l’Ajuntament des Castell, la institució que fins aleshores hi havia aportat els recursos i la logística perquè es pogués dur a terme, decidís retirar-ne el suport. Així es perdia un dels actes culturals més importants de la població i un esdeveniment literari de primer ordre a Menorca.

L’encontre havia nascut l’any 2000 impulsat per Francesc Calvet, que a la seva faceta de pintor hi unia la de dinamitzador cultural i amant de la poesia. Des del primer moment va trobar la complicitat inestimable de Miquel Vanrell, un altre agitador cultural, i la col·laboració entusiasta d’Irene Coll des de l’Ajuntament. Va començar d’una manera més humil i els dos primers anys va comptar només amb la presència de poetes de les Illes, però a partir del tercer any es pogué completar la idea de Calvet i es convertí en l’Encontre de poetes dels Països Catalans, terme, aquest, que s’emprava amb normalitat –abans de ser demonitzat per determinats sectors– per referir-nos a les terres de parla catalana, a la nostra unitat lingüística i cultural, una realitat que alguns encara pretenen negar. S’anomenà encontre perquè abans del recital hi havia tota una jornada de convivència, de la qual naixerien sòlides amistats, entre els poetes participants. Després de la mort prematura del pintor, l’esdeveniment incorporà, en el seu honor, el nom de Francesc Calvet.

Enguany el recital es farà, per primera vegada, en el marc incomparable de l’illa del Llatzeret, un espai retornat a les mans dels menorquins, que envoltarà d’una bellesa un punt enigmàtica la plenitud i veritat de la paraula poètica, de la paraula que neix de les arrels més profundes de la llengua i que en aquest món actual, ple de manipulacions, mercantilismes i postveritats, es fa més necessària, més urgent, que mai. L’acte, que serà presentat pel poeta Ismael Pelegrí, comptarà amb la presència de cinc poetes d’arreu dels Països Catalans que ens faran gaudir, amb veus i poètiques ben diverses, d’una vetlada intensa, plena, enriquidora.

De Menorca, comptarem amb la presència de Bep Joan Casasnovas, ben conegut a l’illa des la publicació de La paraula callada i la participació en diversos recitals com Illanvers, autor de poemes que ja s’han fet emblemàtics i d’una escriptura que cerca sempre un gran rigor formal. De l’illa de Formentera ens arriba Maria Ferrer Escandell, una poeta que si bé ha publicat encara poc, ha mantingut una escriptura continuada i rigorosa i és l’entusiasta organitzadora, entre altres activitats culturals, del recital Pont de Poesia a Formentera. De Catalunya ens acompanyarà Jordi Llavina, autor d’una obra extensa i diversa en el camp de la poesia, la novel·la, la narrativa i l’assaig. Entre altres distincions, Llavina ha rebut el premi de la Crítica Serra d’Or de poesia i el Premi de la Crítica de poesia catalana. Del País Valencià (Gandia), rebrem Teresa Pascual, poeta d’una gran exigència i rigor, que ha estat guardonada, entre altres, amb els premis de la Crítica Serra d’Or de poesia, Premi de la Crítica de poesia catalana i Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians. De Mallorca tindrem Joan Perelló Ginard, poeta d’una dilatada obra que ha estat guardonada amb diversos premis literaris,  de qui vam parlar fa poc en aquesta mateixa secció amb motiu de la publicació del poemari El mapa de l’infinit. Es tracta, en definitiva, d’una cita indispensable per als amants de la poesia, per a tots aquells que vulguin gaudir de la festa i la bellesa, sempre estimulant, de la paraula.

L’illa inaudita (Diari Menorca, 30-05-2017)

Aquesta entrada s'ha publicat en Premsa i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s