Es publica un llibre inèdit de Miquel Bauçà

L’editorial AdiA acaba de publicar “La carn i el goig”, un primer llibre de poemes de l’escriptor Miquel Bauçà descobert de manera fortuïta. El propi editor, Pau Vadell, ha tingut cura del volum i n’ha escrit l’epíleg on explica les circumstàncies de la troballa.

Podria ser tema d’una ficció literària, però a vegades la realitat es mostra tan enigmàtica com ho pot arribar a ser la pròpia literatura. Així, la descoberta d’una obra inèdita, primerenca i desconeguda d’un gran escriptor en el lloc més inversemblant semblaria sorgida de la imaginació d’un novel·lista o fins i tot extreta d’un guió cinematogràfic. Però, en canvi, és el cas del primer llibre de poemes de Miquel Bauçà, La carn i el goig que acaba de publicar l’entusiasta i activíssim poeta i editor Pau Vadell al seu segell AdiA en una impecable edició que ha comptat amb el suport de l’Ajuntament i el Centre Cultural de Felanitx i que ha d’omplir de goig els lectors del poeta felanitxer.

A l’epíleg, Pau Vadell explica que el recull li va arribar de les mans d’un hereu de qui havia estat batle republicà de Felanitx, l’apotecari Pere Oliver Domenge, que el trobà entre les pàgines d’un llibre de gran format quan feia inventari de la biblioteca personal de l’exbatle. Quan l’editor tingué el manuscrit va fer una recerca pels arxius dels premis literaris i va descobrir que Bauçà, just amb 18 anys, l’havia presentat al premi Joan Alcover dels Premis Ciutats de Palma l’any 1958. No se sap com arribà a les mans de Pere Oliver –que, exiliat durant la Guerra Civil, no tornà a Mallorca fins al 1952–, però podem imaginar que els interessos comuns i l’activisme de l’època els havien apropat i Bauçà li hauria donat el llibre a llegir.

Tot i la importància de la seva figura, l’obra de Miquel Bauçà no ha obtingut tota la recepció que es mereix entre els lectors, potser eclipsada per la potència del personatge, excèntric i solitari, que va viure envoltat d’un cert misteri i de l’aura de poeta maleït que els mitjans van ajudar a escampar, ja que durant els darrers anys va dur una vida eremítica a Barcelona (no donava la seva adreça a ningú i només visitava uns pocs amics) dedicada exclusivament a escriure. La seva obra, inclassificable, enlluernadora i que, a la darrera època, romp les fronteres entre gèneres, representa una de les aportacions més originals i trencadores de la literatura catalana. La poeta i filòloga Clara Mir, que li va ser amiga, no dubtava a manifestar en referir-s’hi en una entrevista (El Punt-Avui, 31-05-2015) que “Mallorca té el poeta més gran d’Europa i ho dic amb tot el cor”.

La carn i el goig és un llibre compost per vint-i-dos poemes que no només ajuda a completar la primera etapa del poeta i permet seguir-ne l’evolució, sinó que té valor literari propi i conté, com diu Vadell, “la llavor de tota l’obra bauçaniana”.  Els versos mostren encara una factura de tipus més clàssic, però ja s’hi fa present la potència verbal que caracteritza l’escriptor, la força metafòrica, l’estil narratiu i també la riquesa lèxica procedent del món rural de la seva infantesa. Un paisatge pagès, però, que ja no és objecte del poema, sinó realitat externa a partir de la qual Bauçà crearà imatges brillants:

“Quan el sol policroma les xarxes de l’aranya,
jo alç, silenciosament, un terròs
de call vermell. Faig el romiatge cru
de ma existència i m’escalf dins la terra,

com el raig es descabdella dins els vitratges”.

La riquesa lèxica procedent de la parla de Mallorca, l’ús exuberant de la llengua, la conservà Bauçà al llarg de tota la seva obra poètica i narrativa. Dos gèneres que anà alternant fins a la publicació d’El canvi (1998) i l’adquisició del primer ordinador, moment a partir del qual eixamplà la seva llibertat creativa en un projecte únic i d’una extrema ambició.

L’illa inaudita (Diari Menorca, 07-03-2017)

Aquesta entrada s'ha publicat en Premsa i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s