S’acaba l’Any Llull

Maribel Ripoll, doctora en Filologia Catalana, experta en l’obra lul·liana, i comissària de l’Any Llull a les Illes Balears, impartirà una conferència sobre la figura de Ramon Llull el proper 9 de desembre a Alaior convidada per la regidoria de cultura.

Maribel Ripoll, doctora en Filologia Catalana, experta en l’obra lul·liana, i comissària de l’Any Llull a les Illes Balears, impartirà una conferència sobre la figura de Ramon Llull el proper 9 de desembre a Alaior convidada per la regidoria de cultura.

Aquest mes de novembre s’acaba l’Any Llull –que han estat en realitat dos anys–, dedicat a la figura del Doctor Il·luminat amb tot un seguit d’actes i exposicions realitzats al llarg de dels Països Catalans que han permès acostar-lo a la gent, però també estimular-ne la transmissió de coneixements entre els estudiosos i el món acadèmic i en què no hi ha mancat la participació de caire més popular. Ja hi vaig dedicar un article a principis d’any i no repetiré el que vaig dir, però el geni de Ramon Llull, un geni d’aquells que es donen en tan poques ocasions, justifica sobradament una segona referència en aquesta secció.

Una de les coses més tangibles que ens ha deixat l’Any Llull ha estat un bon nombre de publicacions, ja siguin estudis o edicions del seus llibres en el text original medieval, ja siguin, sobretot, diverses d’adaptacions al català contemporani d’obres lul·lianes per facilitar-ne la lectura tant al públic en general com en els centres educatius. D’aquestes adaptacions, fetes en general per autors de gran solvència, la més editada ha estat el Llibre de les bèsties amb versions de Roc Casagran amb il·lustracions d’Aitana Carrasco (Sembra Llibres); Laura Borràs amb il·lustracions de Pilarín Bayés (Editorial Santillana); i la de Miquel Desclot, amb il·lustracions de Perico Pastor i el text original acarat (Proa). L’editorial Barcino, en la nova col·lecció Tast de Clàssics ha publicat Accidents d’amor, narració escrita sobre els patrons literaris de les novel·les de cavallaries extreta de L’arbre de filosofia d’amor, en versió de Pere Antoni Pons; L’arbre exemplifical, adaptat per Jaume C. Pons Alorda; i El llibre d’amic i amat, per Sebastià Alzamora.

ramon-llullEn el capítol d’adaptacions convé remarcar també les dedicades al públic infantil i juvenil. Entre les primeres, i com és evident, destaquen les procedents d’El llibre de les bèsties, però també podem citar la realitzada per Ignasi Moreta sobre el Llibre del gentil i dels tres savis amb il·lustracions d’Àfrica Fanlo (Editorial Fragmenta) que va ser presentada a Ciutadella en el marc de la Fira del Llibre en Català o bé el llibre Ramon Llull d’Albert Soler, il·lustrat per Sebastià Serra, a la col·lecció Sabies Qui? de les Publicacions de l’Abadia de Montserrat. Entre les segones, podem esmentar la selecció de textos de Blaquerna adaptada per Ivan Carbonell i publicada per Bromera.

No hi ha dubte que aquestes versions promouen la difusió de les obres de Llull i en fomenten de manera activa la lectura, però jo crec que res no pot substituir el plaer de llegir-les en el català medieval en què van ser escrites. Amb tota l’ajuda que calgui, però amb el gust, pacient i enriquidor, de submergir-nos plenament en les primeres grans obres redactades en la nostra llengua. Avui, que tan poc es valora la cultura de l’esforç, aquesta recomanació pot semblar una mica elitista, però la satisfacció de realitzar aquest petit esforç pot ser impagable.

Un dels llibres publicats durant aquest any ha estat Ramon Llull. El viatger de la paraula, de Maribel Ripoll, un estudi breu, però rigorós i fonamental per apropar-se a la figura de Ramon Llull, descobrir qui era i quina transcendència ha tingut en la nostra cultura i en l’àmbit europeu. L’obra inclou, a més, una selecció de textos lul·lians. Maribel Ripoll, doctora en Filologia Catalana, professora d’aquest departament a la UIB, coordinadora de la Càtedra Ramon Llull de la mateixa universitat i gran especialista en Llull, ha estat la comissària de l’Any Llull a les Illes Balears. Tindrem el gust d’escoltar-la en una conferència sobre el nostre clàssic el dia 9 de desembre a Alaior, en acte organitzat per la regidoria de cultura. D’aquesta manera, i fins on jo tenc coneixement, es tancaran de manera esplèndida els actes celebrats a Menorca amb motiu de l’Any Llull.

L’illa inaudita (Diari Menorca, 29-11-2016)

Aquesta entrada s'ha publicat en Premsa i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s