Pau Faner recrea la vida de Jordi Ferragut a “L’amor del capità Gavina”

L’editorial Meteora acaba de publicar “L’ amor del capità Gavina”, la nova novel·la de Pau Faner inspirada en la vida i les vicissituds de Jordi Ferragut, mariner menorquí entregat a la lluita per la independència americana i pare del conegut almirall Farragut,

L’editorial Meteora acaba de publicar “L’ amor del capità Gavina”, la nova novel·la de Pau Faner inspirada en la vida i les vicissituds de Jordi Ferragut, mariner menorquí entregat a la lluita per la independència americana i pare del conegut almirall Farragut,

De l’admirable fecunditat creativa de Pau Faner, manifestada en dos camps d’expressió artística, literatura i plàstica, mestre de la paraula i la imaginació, fabulador pletòric d’una dedicació exemplar a una obra que basteix sense defallença a partir del gran marc referencial de Menorca, ens arriba la nova novel·la L’amor del capità Gavina situada en la segona meitat del segle XVIII i inspirada en el personatge real de Jordi Ferragut Mesquida, mariner ciutadellenc arribat a Amèrica l’any 1775 i lluitador per la causa de la independència americana, primer des del contraban d’armes i després enrolat a l’exèrcit americà on mostrà un gran valor. Entre les seves gestes, es diu que salvà la vida de George Washington a la batalla de Cowpens. Més endavant participà també en una campanya contra els indis cherokees a les ordres del general Sevier. Un dels seus cinc fills, donat en adopció perquè no podia mantenir-los a tots, seria l’almirall David G. Farragut.

A partir de la figura d’aquest personatge mai no estudiat, Pau Faner crea, en un estil planer i viu, una novel·la d’aventures, intensa, plena d’acció i amb els ingredients clàssics que han configurat el gènere. L’amor del capità Gavina se situa en un espai històric convuls, en una època de grans canvis, per a Menorca i per al món, i recrea la vida d’un personatge real, però ho fa amb la llibertat que dóna la imaginació, amb el plaer de narrar una història potent i plena d’esdeveniments, sense importar tant la fidelitat històrica com l’efectivitat narrativa. Pau Faner, com és evident, no ha d’escriure un llibre d’història, sinó una novel·la amb un protagonista d’una gran força que evoluciona com heroi de ficció a partir dels fets reals viscuts per Ferragut. Així no importen tant les llicències que pugui permetre’s, sinó la capacitat de l’autor d’immergir-nos en una història narrada amb mà de mestre.

El protagonista de la novel·la, Joan Gavina, neix a Ciutadella el 1755, un any abans que els francesos prenguessin l’illa als britànics, en el si d’una família humil de pescadors. Des de petit, idò, viu l’ofici de la mar.  Just un adolescent, es veu obligat a matar un lletrat francès, que havia aconseguit quedar a Menorca després que aquesta retornés als anglesos, quan era a punt de violar la seva germana Fara. Aquest fet serà el detonant de totes les aventures que haurà de viure el nostre heroi. Capturat primer per un vaixell pirata berber, aprendrà de fer el cors per les aigües mediterrànies fins que aconsegueix tornar a Ciutadella. Ja a la seva ciutat, coneix n’Àgueda, que esdevindrà el gran amor de la seva vida, abans d’emprendre estudis de nàutica a Barcelona. Servirà després l’armada anglesa a la Mediterrània on demostrarà les seves dots de gran navegant. Mentrestant, però, n’Àgueda, filla d’una família benestant, ha estat obligada a casar-se amb Felip de Galba, un ric terratinent amb plantacions de cotó a Carolina el Sud. Aleshores, Joan Gavina decideix deixar Menorca i fa la travessia de l’Atlàntic. Arribat a Carles Town, s’enrola a l’exèrcit nord-americà en la guerra per la independència de les colònies britàniques al nou món i, posteriorment, haurà de participar en la lluita contra els indis, a pesar dels lligams que hi manté. Mentrestant, els Galba s’han traslladat a les seves plantacions a prop de Charles Town, cosa que permetrà als amants mantenir trobades furtives.

Sobre l’agitat rerefons de l’època –guerres, piratarisme, tractats, corsarisme, colonialisme, esclavitud, però també costums, gastronomia, etc. – Pau Faner, amb la seva prosa elegant, dúctil, esquitxada de girs i fraseologia menorquina, a vegades a punt de perdre’s, traça la figura d’un home just, honest i valent, paradigma de la lluita per l’amor i la llibertat, però també de la fortalesa i la dignitat davant un vida plena de dificultats i desgràcies personals.

L’illa inaudita (Diari Menorca, 18-10-2016)

Aquesta entrada s'ha publicat en Premsa i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s