Textos i estudis sobre Antoni Moll Camps

El passat mes de juliol, en motiu del 90è aniversari de l’escriptor de Ciutadella, sortia publicat per l’IME el llibre “Homenatge a Antoni Moll Camps” amb textos de diferents autors i edició a cura d’Ismael Pelegrí i Josefina Salord.

El passat mes de juliol, en motiu del 90è aniversari de l’escriptor de Ciutadella, sortia publicat per l’IME el llibre “Homenatge a Antoni Moll Camps” amb textos de diferents autors i edició a cura d’Ismael Pelegrí i Josefina Salord.

Patriarca de les lletres menorquines, com justament va ser qualificat amb motiu de la jornada d’homenatge que l’IME li reté el 2012, Antoni Moll Camps complia els 90 anys, ple de vitalitat i saviesa, el passat mes de juliol i rebia l’estima i el reconeixement de familiars i amics en una festa entranyable celebrada a Ciutadella en el transcurs de la qual se li féu obsequi del llibre Homenatge a Antoni Moll Camps. Textos i estudis que recull les intervencions de tots els participants en aquella jornada.

El llibre, que ha estat publicat per l’IME a la renovada col·lecció Cova de Pala en una atractiva i molt acurada edició a càrrec d’Ismael Pelegrí i Josefina Salord, constitueix un document de primer ordre per conèixer l’obra i la biografia de l’escriptor de Ciutadella i posa de manifest el relleu i la importància de les seves creacions literàries en els diferents gèneres que ha cultivat, així com la seva profunda humanitat, la condició de treballador incansable, el seu magnífic coneixement de la cultura clàssica, el seu amor cap a la llengua catalana.

Homenatge ahomenatge-a-antoni-moll-camps Antoni Moll Camps està dividit en dos blocs. El primer presenta un recorregut per la trajectòria vital i intel·lectual de l’escriptor, amb el testimoni directe d’amics i familiars. El seu germà Francesc parla de la presència –i de l’impacte– que al llarg de la seva vida van tenir els versos d’Antoni. Llorenç Olives narra la coneixença del poeta durant la seva infantesa as Migjorn Gran durant i després de la Guerra Civil, les experiències compartides d’aquells anys i l’amistat que establiren. Un altre amic des Migjorn Gran, Joan Pons Moll, tracta de la relació d’Antoni amb el seu poble, les vivències a la casa dels seus avis –l’àvia Nina i l’avi Francesc (Camps i Mercadal)–, dels jocs d’infants i les passejades que feien junts i acompanyats de Llorenç Olives, dels primers versos escrits, d’algunes anècdotes, de les intenses lectures, fins a la notícia de la partida a Amèrica del poeta. Gustau Juan Benejam evoca la trobada quan entrà a estudiar al seminari amb Antoni Moll, que ja hi exercia de professor, i el records d’aquells anys amb la descoberta del llibre Serenor i l’amistat posterior entre tots dos. La seva filla Sònia, en un text de prosa deliciosa, completa l’etapa familiar de Xile a Barcelona i, entre altres coses, desvela les motivacions de la partida del seu pare a Amèrica. Norbert Bilbeny deixa constància de la saviesa i del treball intens en la tasca editorial realitzada a Barcelona pel seu amic Antoni. Tanca el bloc un magnífic treball de Josefina Salord sobre la projecció intel·lectual i literària de Moll Camps als anys quaranta i cinquanta.

La segona part és dedicada als estudis sobre l’obra del nostre escriptor. Joan F. López Casasnovas ens ofereix una anàlisi erudita i rigorosa dels poemaris Serenor i Finestra dels dies. Qui signa aquest paper dóna a conèixer la poesia inèdita de Moll. Bartomeu Obrador Cursach fa un excel·lent estudi sobre les qüestions formals a les traduccions del poeta i del tractament que aquest dóna al trasllat accentual al català dels peus clàssics basats en la quantitat. Maite Salord fa una síntesi molt completa de l’obra narrativa de l’autor, tant la publicada com la inèdita. Ponç Pons, en un text molt precís basat en la presentació que féu del llibre en el seu dia, parla d’una de les obres més conegudes i apreciades d’Antoni Moll: Inventari de minyonia. Tanquen el volum una interessant entrevista realitzada a l’escriptor per Miquel Pons-Portella i l’acurat treball que realitzà Miquel Àngel Limón en la preparació i direcció de la ruta literària pels carrers de Ciutadella a partir de textos del mateix Moll.

En definitiva, els diferents articles inclosos en aquest volum permeten obtenir una visió molt completa de la figura d’Antoni Moll Camps al llarg d’una lectura plaent i plena d’interès.

L’illa inaudita (Diari Menorca, 20-09-2016)

Aquesta entrada s'ha publicat en Premsa i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s