Illanvers 2016

Enguany torna el recital Illanvers amb la incorporació de destacades novetats. Se celebrarà els dies 5 d’agost a la fortalesa de la Mola i el dia 6 al Castell de Sant Antoni de Fornells. Les invitacions per al recital de la Mola es podran recollir als diferents ajuntaments.

Enguany torna el recital Illanvers amb la incorporació de destacades novetats. Se celebrarà els dies 5 d’agost a la fortalesa de la Mola i el dia 6 al Castell de Sant Antoni de Fornells. Les invitacions per al recital de la Mola es podran recollir als diferents ajuntaments.

Ho he dit altres vegades i no em fa res repetir-me: la poesia a Menorca viu un moment esplèndid. Les publicacions de llibres dels darrers anys, així com la presència activa de diferents autors en recitals, premis i altres manifestacions literàries en poden donar bon testimoni. Entre altres causes, no hi ha dubte que, per als joves, el mestratge i l’obra d’un poeta de primer ordre com Ponç Pons ha estat un estímul decisiu i que el treball d’estudi i coneixement dels nostres escriptors realitzat als instituts de l’illa ha obert també un camí important cap a la creació literària. La recent aparició de l’editorial Arrela és, a la vegada, una conseqüència d’aquest ambient creat a l’illa i un incentiu més a l’escriptura de poesia en vistes a la publicació.

Fins a la interrupció en cap cas justificable del 2014, Illanvers havia recollit de forma ininterrompuda al llarg de nou anys el batec de la poesia menorquina actual i havia representat una excel·lent plataforma de diàleg intergeneracional on els poetes joves podien presentar en públic per primera vegada el seu treball, acompanyats per la música i l’obra plàstica o gràfica dels nostres artistes. La recuperació, l’any passat, del recital per part del Departament de Cultura, amb la voluntat, suport i perfecte coneixement de la literatura menorquina del conseller Miquel À. Maria, obria una nova etapa i ens va omplir de satisfacció perquè assegurava la continuïtat d’aquesta festa de la paraula. Era la desena edició i ho vam celebrar amb una mostra antològica que va aplegar, en una vetlada plena d’emotivitat, gairebé tots els poetes que hi havien participat des del 2004.

Enguany Illanvers tornarà a omplir de versos la nit càlida de la primera setmana d’agost i ho farà amb la voluntat de sempre d’unir en un mateix escenari diferents formes d’expressió artística: poesia, música, pintura. Ho farà, però, amb alguns canvis significatius que responen, pensam, a una evolució lògica d’Illanvers, fins ara fidel al mateix format. El canvi que pot cridar més l’atenció és la presència d’un pintor que crearà una obra en directe durant el temps que duri el recital. Se substitueix així la projecció d’imatges per la presència en viu d’un artista que farà més intensa la complicitat amb la poesia i la música. Una altra novetat serà la incorporació de poetes de fora de Menorca que contribuiran a oferir una visió més àmplia de la poesia catalana actual i a promoure el diàleg amb els poetes menorquins. Si en la primera etapa havíem comptat sempre amb la feina excel·lent i plena de sensibilitat de Guiem Soldevila, s’ha pensat que seria també convenient oferir a altres músics l’oportunitat de participar en el recital a fi de cercar, a la vegada, una alternança en la part musical.

Serà també novetat la presència d’un actor o rapsoda que oferirà una petita mostra d’un dels nostres grans escriptors amb especial significació aquell any, així com la col·laboració de l’IME en l’edició d’un llibre a la col·lecció de poesia Xibau, on es recolliran tots els poemes recitats, en substitució de la publicació de caràcter més senzill que es feia fins ara.

Els participants a Illanvers 2016 seran els poetes menorquins Carles Mercadal Victory, Blanca Argilés, Damià Rotger, Joan Pons i Sònia Moll. De fora de l’illa tindrem Nora Albert, d’Eivissa, i Pere Joan Martorell, de Mallorca. L’actor Antoni Cantamisa recitarà textos de Ramon Llull i també un poema d’Antoni Moll Camps amb el qual ens unirem a la celebració del seu 90è aniversari i li retrem sincer homenatge. La part musical serà a càrrec de la guitarrista Annabel Villalonga i Tónia Coll serà l’artista que crearà l’obra en directe. La cites són dia 5 d’agost a la fortalesa de la Mola i dia 6 al Castell de Sant Antoni de Fornells. El recital començarà a les 21.30 h.

L’illa inaudita (Diari Menorca, 26-07-2016)

Aquesta entrada s'ha publicat en Premsa i etiquetada amb , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s