S’edita una selecció de pròlegs de Josep Maria Llompart

Pilar Arnau i Segarra ha publicat fa poc el segon volum de “Selecció de pròlegs” de Josep M. Llompart que completa el primer volum publicat a finals del 2014. L’edició l’han feta les Publicacions de l’Abadia de Montserrat i la UIB i està inclosa en la Biblioteca Marian Aguiló.

Pilar Arnau i Segarra ha publicat fa poc el segon volum de “Selecció de pròlegs” de Josep M. Llompart que completa el primer volum publicat a finals del 2014. L’edició l’han feta les Publicacions de l’Abadia de Montserrat i la UIB i està inclosa en la Biblioteca Marian Aguiló.

La revista Reduccions dedicava el número 102, de febrer del 2013, a la figura de Josep Maria Llompart, a qui tant devem molts escriptors de les Illes Balears que en vam rebre uns valuosos consells i suport o, encara més, una generosa amistat. Entre els treballs que la revista dedicava al poeta, n’hi havia un de Pere Rosselló Bover titulat “Poètica del pròleg: Josep M. Llompart, prologuista de llibres de poesia” en què l’autor oferia una visió global de la intensa tasca de prologuista que dugué a terme Llompart i mirava de sistematitzar els diferents formats i tècniques d’aquests textos llompartians. Rosselló acabava l’estudi amb aquestes paraules: “tot i concebre els pròlegs com un estímul per als joves poetes, Llompart també féu d’aquest tipus de text un pretext artístic, desenvolupat segons unes regles pròpies i que sovint adopta formes diverses. El resultat és un ampli conjunt de petites obres mestres, que injustament han quedat perdudes o oblidades, i que són una bella mostra de la seva gran habilitat d’escriptor”.

La publicació dels dos volums “Selecció de pròlegs de Josep M. Llompart”, a finals del 2014 i 2015, posa remei a l’oblit de què parlava Pere Rosselló i deixa a l’abast del lector la major part d’aquests textos prologals –un total de noranta-quatre– en una visió de conjunt que demostra l’ingent tasca realitzada per l’autor de Poemes de Mondragó en la seva voluntat de servei a la nostra literatura, a la llengua i al país. L’edició ha estat a cura de la crítica i estudiosa de la literatura Pilar Arnau que ha duit a terme un excel·lent treball de recopilació i revisió d’aquests textos, tots ells ja per se autèntiques peces literàries i documents de primer ordre per al coneixement de la literatura contemporània a les Illes Balears.

llompartEn el pròleg a l’edició, Pilar Arnau escriu: “L’activitat de Llompart com a prologuista fou molt intensa: publicà més d’un centenar de pròlegs al·lògrafs, entre originals i reedicions. En el llarg interval que va de 1959 a 2002 sortiren de la seva ploma paratextos prologals de molts tipus: filològics; antologals; traductorals; pròlegs justificatius; a autors consagrats; per compromís; per encàrrec; per amistat; pròlegs a poesia, a narrativa, a teatre o assaig”. És molt possible, idò, que en aquest sentit Llompart sigui un cas únic en la nostra literatura, amb un treball fruit d’una vocació inqüestionable de servei a la llengua catalana i d’una generositat com és molt difícil de trobar.

Molts dels pròlegs els escrigué Llompart per als joves a qui ben sovint feia de guia i de qui rebia obres i visites al despatx de l’editorial Moll, a Torrre de l’Amor, i per als quals tenir un pròleg seu era una presentació segura. Llompart va desenvolupar en aquesta activitat un estil propi que, a vegades, en edicions d’autors ja consagrats, podia prendre un to memorialístic o de narració i que en molts de casos ens oferia, de manera brillant, un retrat de l’autor, com es pot comprovar en aquest exemple del pròleg a Adidai i altres poemes de Marian Aguiló: “Jo el vaig conèixer entre els anys cinquanta i seixanta, si no m’equivoc. Ben poques vegades vaig parlar amb ell i la seva fesomia ja s’ha fet esborradissa a la meva memòria. Record una silueta magra i encorbada, endolada i malaltissa, un cert aire de derrota i un esguard molt humà, emboirat de tristesa i lluent, encara, d’il·lusió”.

En els pròlegs de Llompart, en la riquesa i diversitat que ens ofereixen, hi trobarem molta informació i coneixements sobre la literatura catalana, sobretot a les Illes Balears, però també el simple plaer de llegir unes peces literàries de gran qualitat. Aquests dos volums són, en definitiva, una joia que hem d’agrair a l’esforç i dedicació de Pilar Arnau i a la col·laboració editorial que n’ha fet possible l’edició.

L’illa inaudita (Diari Menorca, 31-05-2016)

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Premsa i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s