“Lletrescades”, primer poemari de Damià Rotger

Damià Rotger Miró (Ferreries, 1981), tipògraf i poeta, acaba de publicar “Lletrescades” el seu primer poemari, en una edició de Campgràfic Editors (València). En el llibre, l’autor fa confluir les seves dues grans passions en la paraula: la tipografia i la poesia.

Damià Rotger Miró (Ferreries, 1981), tipògraf i poeta, acaba de publicar “Lletrescades” el seu primer poemari, en una edició de Campgràfic Editors (València). En el llibre, l’autor fa confluir les seves dues grans passions en la paraula: la tipografia i la poesia.

El primer cop pot sorprendre el títol del llibre que, en la invenció de la paraula, ens convida a endevinar-ne el significat, l’origen de la formació. Prové de ‘lletres’ i de ‘trescar’, i és així com el trescar per les lletres que fa el poeta, viatge vital i passió professional, forma Lletrescades, un mot que en el cas de Damià Rotger se’ns presenta des d’un doble vessant. Les lletres com a literatura, com a poesia, d’una banda i, de l’altra, com a forma indispensable per presentar els textos en l’àmbit de l’edició, és a dir els caràcters tipogràfics que ens en permetran la lectura, la difusió impresa.

Damià Rotger, que ara ens presenta el seu primer llibre de poemes, és un expert i reconegut tipògraf que ha obtingut destacats premis en el seu àmbit professional, tant pel que fa al disseny editorial com en la creació de tipografies. Alguns dels seus treballs han estat seleccionats per prestigioses publicacions i ha duit una intensa tasca com a conferenciant. Des del 2010 és professor de Tipografia de l’Escola Superior Balear i col·labora amb altres destacades entitats d’aquest mateix camp. A Lletrescades aquesta passió per la tipografia es fon amb la passió per la poesia i en sorgeix un llibre d’una notable originalitat, en què els tipus transcendeixen la seva funció habitual per convertir-se en elements essencials del poema, per fer-se imatge humanitzada, símbol o motiu en l’univers poètic de l’autor.

En aquest llibre l’expressió poètica –els sentiments, les emocions i reflexions del poeta que menen al coneixement o a la comprensió de la realitat, les històries que ens conta, el món de les sensacions– parteix o arriba al signe, a la forma tipogràfica com element conductor i, com ja he dit, humanitzat, en aquesta creació que explora un terreny pràcticament inèdit i que ens mostra la capacitat de Rotger a l’hora d’integrar, en un repte molt ben assolit, el món de la tipografia en els poemes, a la vegada que ens revela la riquesa imaginativa de l’autor. Imaginació que per al creador és essencial, tal com expressa aquest esplèndid dístic de Lletrescades: “El méu món i el llenguatge / acaben on la imaginació fa vacances”.

A Lletrescades, Rotger mostra el gust per la recerca de l’essencialitat en l’escriptura, per la claredat i la pulcritud expressives i a la vegada demostra la seva capacitat per a l’elaboració d’imatges i metàfores originals. La paraula, l’amor, el dolor, l’erotisme, el paisatge de l’illa, la reflexió de caràcter existencial, la sensualitat, el recorregut vital que el poeta verbalitza a partir de l’univers de la tipografia s’alimenten d’aquesta capacitat en la creació del símbol i la metàfora sense els quals no hauria estat possible el viatge que ens proposa en aquest poemari, una visió del món a través de les lletres, com diu en aquest poema breu: “Estimar, polir / i perfilar les lletres / per un trescar venturós / i mirar passional / el món a través d’elles”.

El volum, en una acurada i bella edició de Campgràfic (editorial especialitzada en llibres de tipografia), compta amb una presentació de l’editor, José Luis Martín Montesinos, i té l’interès afegit que totes les tipografies que s’han emprat en la seva confecció, tant en els títols com en els textos, són també creació de Damià Rotger. D’aquesta manera es produeix una integració plena entre els dos àmbits creatius de l’autor.

Lletrescades es presentarà dissabte que ve as Mercadal en el marc de la festa del llibre, en un recital conjunt amb Emili Sánchez Rubió i Senyor Ca, que presentaran també els seus respectius poemaris, en acte organitzat per Es Far Cultural.

L’illa inaudita (Diari Menorca, 19-04-2016)

Aquesta entrada s'ha publicat en Premsa i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s