Crònica de la Fira del Llibre en Català

El cap de setmana passat s’ha celebrat a la plaça des Born de Ciutadella la XI Fira del Llibre en Català. Com és habitual, al llarg dels dos dies s’han organitzat un seguit d’actes relacionats amb el llibre i la lectura. A la foto, Manuel Cuyàs, Ponç Pons i Miquel À. Maria. (Fotografia: Bep Joan Casasnovas)

El cap de setmana passat s’ha celebrat a la plaça des Born de Ciutadella la XI Fira del Llibre en Català. Com és habitual, al llarg dels dos dies s’han organitzat un seguit d’actes relacionats amb el llibre i la lectura. A la foto, Manuel Cuyàs, Ponç Pons i Miquel À. Maria. (Fotografia: Bep Joan Casasnovas)

Una de les coses que més em plauen és passejar entre parades de llibres. Contemplar la disposició en què els llibreters col·loquen els volums, fullejar aquella edició de la qual m’han arribat notícies o simplement la d’aquella coberta que m’ha cridat l’atenció, recórrer les novetats o descobrir aquell llibre que havia cercat feia temps o aquell altre que en el seu moment m’havia passat desapercebut, és un d’aquells petits plaers que aporten moments de felicitat, com els que hem tingut aquest darrer cap de setmana a Ciutadella a la Fira del Llibre en Català, una festa de les grosses per als qui estimam la nostra llengua, dos dies en què hem pogut gaudir de mirar i comprar llibres en alguns dels expositors de les 9 llibreries de Menorca que han fet l’esforç d’acudir a la cita anual per apropar el seus fons als lectors.

A més, com un valor afegit, la fira s’omple d’actes relacionats amb el llibre i la lectura i permet als autors menorquins, o amb obres relacionades amb Menorca, acostar-se al seu públic i presentar les darreres novetats editorials. Enguany, a diferència de l’edició anterior, els actes s’han situat dins la mateixa carpa, cosa que ens ha semblat un encert. Una bona sonorització permetia seguir sense dificultat les diferents intervencions i només la renou d’alguna d’aquelles motos que no respecten res ha provocat qualque molèstia.

Els actes van començar divendres de matí amb un pregó a càrrec d’alumnes de l’IES M. Àngels Cardona i amb visites escolars. Aquesta imprescindible atenció als joves per animar-los a la lectura va continuar el dissabte matí amb la presentació de les obres guanyadores del XIII premi Francesc de B. Moll de contes i relats i el llibre Quin cacau! de Sílvia Pons, per seguir després amb una adaptació de L’amo en Xec de s’Ullastrar a càrrec de Laia Garcia i Joan Taltavull, una ruta literària a partir de la novel·la Els herois de la nit de Josep M. Quintana o un representació de Teatre Xoc inspirada en la guia Menorca talaiòtica. La prehistòria de l’illa de Triangle Postals.

Els dos capvespres es van dedicar a la presentació de novetats editorials: Desenterrant el passat. Les excavacions arqueològiques a Cornia Nou, a càrrec de Montserrat Anglada; Conèixer i difondre el patrimoni cultural a Menorca, a càrrec de Miquel À. Marquès; Sa cuina des poble de Menorca: rebosteria i pastisseria de Bep Al·lès; L’arròs de la terra. Dos juliols a l’illa de Menorca de Manuel Cuyàs; Camí de cavalls i rutes interiors de Menorca, d’Anna M. Ticoulat; els llibres de l’IME Miscel·lània Josep M. Vidal i Hernández per Josefina Salord, Miquel À. Marquès i Jaume Sastre, Moviment obrer i escoles laiques a Menorca de Pere Alzina i L’emigració menorquina a Algèria al s. XIX de Marta Marfany, a càrrec de Josep Sastre; i la novel·la Camins sense retorn de Josep Masanès. La jornada de divendres s’acabà amb “Gloses del vent”, maridatge de glosa i poesia a partir del poemari de Pere Gomila amb els glosadors Zès Coll, Jose Abelairas, Pere Pons i el sonador Nito Ferrer i presentat per Joan F. López Casasnovas,  mentre que la de dissabte ho féu amb “Sopa d’Illetres” (tres autors, tres gèneres, tres illes), organitzada per l’AELC, amb els escriptors Ponç Pons (poesia, Menorca), Jaume Miró (teatre, Mallorca) i Fanni Tur (assaig, Eivissa), i presentada per Ismael Pelegrí. Posà punt i final a les jornades la representació del monòleg Porcanonata a càrrec de l’actriu, i autora del text, Clara del Ruste que féu partícip el públic a la vegada que el va divertir i commoure.

En definitiva han estat unes jornades molt positives en què el bon temps va contribuir a l’animació i a la concurrència de públic i lectors. Recuperat el suport incondicional del Departament de Cultura (com no podia ser d’altra manera i després dels darrers 4 anys de fredor i retallades de pressupost) ha estat d’agrair la presència a tots els actes del conseller Miquel À. Maria, així com ho és també la feina impagable realitzada per Eva Florit, Pilar Vinent i Miquel À. Marquès en la bona organització i funcionament de la fira, a més de l’esforç i l’entusiasme dels llibreters.

L’illa inaudita (Diari Menorca, 17-11-2015)

Aquesta entrada s'ha publicat en Premsa i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s