Jaume Vallcorba, l’exigència i el bon gust editorials

El passat mes d’agost moria als 64 anys l’editor Jaume Vallcorba i Plana. Nascut a Tarragona l’any 1949, va ser el fundador de Quaderns Crema i Acantilado. Editor independent, exquisit i renovador, la seva tasca editorial va ser presidida sempre per la idea de la qualitat.

El passat mes d’agost moria als 64 anys l’editor Jaume Vallcorba i Plana. Nascut a Tarragona l’any 1949, va ser el fundador de Quaderns Crema i Acantilado. Editor independent, exquisit i renovador, la seva tasca editorial va ser presidida sempre per la idea de la qualitat.

Humanista, home de cultura d’una exquisida pulcritud, figura fonamental de la cultura catalana des dels anys 80, editor rigorós dotat del millor bon gust, exigent i apassionat per la seva feina, Jaume Vallcorba va crear un catàleg imprescindible i una manera d’entendre la tasca editorial que ha estat exemple o model per a nous editors. Escrupolós en la seva independència respecte del poder i dels grans grups editorials, Vallcorba es decantà des del primer moment per l’exigència i va demostrar que era viable i possible dur endavant el seu projecte a partir només de criteris qualitatius, tant pel que fa a les obres publicades, com al model de llengua, la tipografia, el disseny i els elements gràfics, en la millor tradició artesanal del llibre.

Jaume Vallcorba havia estudiat Filosofia i Lletres a la Universitat Autònoma de Barcelona on tingué professors com Martí de Riquer, Francisco Rico, Joaquim Molas o Gabriel Ferreter i s’havia doctorat amb una tesi sobre Josep M. Junoy i les primeres avantguardes europees. A més del seu interès per les avantguardes del segle XX, era també un estudiós de l’estètica i la literatura medievals i autor de diverses obres d’assaig i poesia. Va ser professor de literatura a la universitat de Bordeus, l’Estudi General de Lleida, la Universitat de Barcelona i la Universitat Pompeu Fabra. El seu domini de les llengües romàniques, l’anglès i l’alemany li va permetre conèixer a fons la tradició cultural europea que integraria després en les seves editorials Quaderns Crema (en català) i Acantilado (en castellà).

L’any 1979, Vallcorba fundava Quaderns Crema, que abans havia estat el nom d’una col·lecció dirigida per ell mateix, en el catàleg d’Antoni Bosch editor. La va inaugurar amb dos llibres de poesia que eren ja tota una declaració d’intencions: les poesies completes d’Ausiàs March i El preludi d’Antoni Marí, un autor clàssic i un altre de contemporani (“està molt bé barrejar les coses i fer dialogar antic i nou. D’això se’n diu cultura” comentaria l’editor en una ocasió). Quaderns Crema recuperà també importants autors que havien estat oblidats o decantats i va mantenir la combinació d’autors clàssics i contemporanis, amb la promoció de nous valors de la nostra literatura com Quim Monzó, Sergi Pàmies, Ferran Torrent, Francesc Serés, Julià de Jòdar, etc. i va crear una important col·lecció de llibres d’assaig on s’han publicat obres fonamentals. També en l’àmbit de la traducció va editar obres de la tradició europea amb exquisides edicions com La divina comèdia en traducció de Josep M. de Sagarra o la incorporació d’autors com Stephan Zweig o Imre Kertész quan ningú no en parlava. La seva tasca d’editor es completà l’any 1999 amb la fundació de l’editorial Acantilado de llibres en castellà, que manté les mateixes característiques d’exigència i elegància que Quaderns Crema.

Un dels darrers llibres que va poder veure publicats Jaume Vallcorba al seu segell és “El rastre blau de les formigues” de Ponç Pons. Va deixar però una feina per endavant a dos anys vista i sembla que l’editorial té assegurada la seva independència gràcies a la voluntat manifestada per Sandra Ollo – esposa de Vallcorba i responsable ara de Quaderns Crema i Acantilado –, amb el compromís de continuar les directrius que marcà l’editor.

En el meu cas, són incomptables les hores de plaer, de cultura i aprenentatge que, des dels primers volums publicats, m’han ofert els llibres dels Quaderns Crema. El seu catàleg presidit per la idea de la qualitat, el bon gust editorial i l’exigència, és el fruit del treball apassionat d’un editor modèlic.

L’illa inaudita (Diari Menorca, 28-10-2014)

Aquesta entrada s'ha publicat en Dietari i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Jaume Vallcorba, l’exigència i el bon gust editorials

  1. Retroenllaç: Jaume Vallcorba: "El compromís de l'editor és crear llibres que

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s