“Vertigen”. La fi de Canal 9 narrada a quatre mans.

camps i marco

El passat mes de març l’escriptora menorquina Esperança Camps i la periodista valenciana Empar Marco publicaven “Vertigen”, una novel•la que situa la ficció en els convulsos dies del tancament de la ràdio i la televisió públiques de València per part del govern d’Alberto Fabra.

Escriure una novel·la sobre uns fets que just han acabat de succeir no és gens fàcil. Hi ha moltes emocions i sentiments en joc i per tant al novel·lista li és més difícil posar-hi la distància necessària que requereix la ficció, és a dir, saber mantenir el pols de la realitat i crear a la vegada una narració que funcioni i interessi per ella mateixa. Un repte que ha estat superat plenament per Esperança Camps i Empar Marco a Vertigen, una trepidant narració que se situa entre els dies 5 i 29 de novembre de l’any 2013, des del moment que el Govern Valencià anuncia que tancarà la radiotelevisió pública valenciana fins que es produeix la delirant fosa a negre de les pantalles. I encara un altre repte assolit amb tota eficàcia és l’escriptura a quatre mans de les autores que han sabut treballar un estil unitari, viu i directe.

Segons confessen Camps i Marco, amigues des de fa 25 anys, la decisió d’escriure la novel·la va néixer el mateix 5 de novembre a les portes del palau de la Generalitat valenciana després que el president Alberto Fabra anunciés el tancament de la RTVV, amb la voluntat de deixar escrit tot allò que passava. Amb l’ajuda de les noves tecnologies que permeten un contacte constant, el relat es construïa també a un ritme vertiginós i quatre mesos després sortia publicada la novel·la a la nova editorial valenciana Sembra Llibres. Les autores coneixen a fons els fets de què parlen i fins i tot els han viscut en carn pròpia. Empar Marco és periodista i ha treballat a diverses empreses, entre les quals la mateixa RTVV, i ha estat corresponsal de Catalunya Ràdio, Avui, La Vanguardia i actualment ho és de TV3. Esperança Camps, llicenciada en ciències de la informació, va entrar a treballar a la ràdio pública valenciana l’any 1989 i va passar després a Canal 9. Com tants altres treballadors de la corporació, va ser afectada per l’ERO que després seria anul·lat per la justícia abans que el govern de Fabra prengués la decisió de deixar el País Valencià sense mitjans de comunicació propis i en llengua catalana.

Construir el relat en forma de novel·la i no de crònica periodística segurament farà arribar el llibre a un nombre molt més gran de lectors que no necessiten conèixer les circumstàncies que n’han provocat l’escriptura, però que es commouran amb la narració i sentiran l’angoixa, la indignació i la perplexitat dels protagonistes reals a través dels personatges de la ficció que viuen també de manera vertiginosa una història personal marcada per la força i el drama del que succeeix al seu voltant. Vertigen, que conté elements de la novel·la sociològica i del gènere negre, arrenca amb l’arribada a València d’Andreas, un periodista grec que ha de participar en unes jornades i que ja ha viscut en pròpia pell el tancament de la radiotelevisió públiques del seu país. Davant les noves circumstàncies decideix fer una crònica del tall de Canal 9 mentre es veu immers en una història d’amor i en uns errors que precipitaran els esdeveniments de què són també partícips els altres protagonistes de la narració: Jonlenon, el fotògraf de la Presidència, i Nora, la secretària de l’Associació dels professionals de la informació.

Vertigen és una obra valenta que combina amb intel·ligència realitat i ficció en una trama ben construïda i una prosa àgil que mantenen el lector enganxat a les seves pàgines. Així, entremesclats amb els fets lamentables que es narren, hi ha intriga, amor, espionatge, els fils de la corrupció política o les connexions internacionals dels grups d’extrema dreta. Una novel·la, en definitiva, que us aportarà el plaer de la lectura, però també la seqüència dels esdeveniments que les autores es proposaren contar.

L’illa inaudita (Diari Menorca, 15-07-2014)

Aquesta entrada s'ha publicat en Premsa i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s