Jordi Larios, premi Cavall Verd de poesia

Jordi Larios (Palafrugell, 1959) ha rebut el Premi Cavall Verd Josep M. Llompart de poesia per l’obra “Rendezvous” publicada per Jardins de Samarcanda. El lliurement dels premis atorgats per l’AELC es va celebrar el passat 5 d’abril a Palma.

Jordi Larios (Palafrugell, 1959) ha rebut el Premi Cavall Verd Josep M. Llompart de poesia per l’obra “Rendezvous” publicada per Jardins de Samarcanda. El lliurement dels premis atorgats per l’AELC es va celebrar el passat 5 d’abril a Palma.

L’any passat explicava, en aquesta mateixa secció, les característiques dels premis Cavall Verd de poesia que atorga la secció a les Illes de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana. Recordaré només que consten de dues categories, el Josep M. Llompart de creació poètica i el Rafel Jaume de traducció de poesia, i que, com els de la crítica, són uns dels premis més prestigiosos de tot nostre àmbit lingüístic, ja que no tenen dotació econòmica i el jurat, elegit entre els escriptors associats, el concedeix a una obra publicada durant l’any anterior. Enguany han estat guardonats Jordi Larios pel poemari Rendezvous i Xavier Montoliu i Corina Oprae per la traducció Per entre els dies (Lleonard Muntaner Ed.), una antologia de l’obra de Marin Sorescu, un important poeta romanès que va obtenir una gran popularitat en el seu país.

Cada any els premis són dedicats a la memòria d’un poeta de les Illes que és recordat amb diferents actes que se succeeixen durant la jornada. Enguany l’homenatjat va ser Bartomeu Fiol (Palma 1933-2011), una de les figures més destacades, i també més inclassificables, de la poesia del segle XX i autor d’una obra que, amb el temps, no ha fet més que guanyar en reconeixement i influències. Els actes començaren al matí amb una taula rodona sobre l’obra i la poesia de Fiol, amb la intervenció de Miquel Cardell, Jaume Mateu i Susanna Rafart, moderada per Pere Antoni Pons. Al capvespre es va seguir una interessant ruta literària per Palma a partir de textos del poeta i de la mà de Lluís Antoni Fiol, Lluís Servera, Miquel Perelló, Antoni Nadal i del Dr. Francesc Torres.

El sopar de lliurament dels Premis, una autèntica festa literària, va ser presentat per Ismael Pelegrí, delegat a Menorca de l’AELC, que va fer un breu resum de l’obra i la biografia de Bartomeu Fiol i donà pas, després de l’àpat, a les diferents intervencions en el moment de l’entrega de premis. Com ja va passar l’any passat, va ser clamorosa l’absència de representants polítics de les nostres institucions que giren l’esquena als nostres escriptors i la nostra literatura. Pelegrí ho assenyalava amb aquestes paraules: “El protocol diu que ara haurien d’adreçar-se a tots vostès els representants de les institucions públiques que estalonen aquests premis; és a dir, ningú. Calia remarcar-ho per a vergonya de qui correspongui”.

Jordi Larios és poeta, traductor i professor al Departament de Llengües Modernes de Queen Mary University de Londres on dirigeix el Centre d’Estudis Catalans. Autor d’una obra exigent i amb voluntat d’excel·lència, d’escriptura pausada, reflexiva i rigorosa, havia publicat, abans de l’obra guanyadora, del llibres de poesia Home sol (1984) i El cop de la destral (2006), a més de traduccions al català de Robert Coover, Henry James, David Lodge, Dorothy Parker, Anthony Powell i Saki, entre d’altres.

A Rendezvous Jordi Larios, per mitjà d’una escriptura delicada i pulcríssima, continguda i d’una gran sobrietat, d’un intens lirisme, ens parla de la malaltia, del dolor, de la soledat que provoca la mort, de l’actitud vital de qui s’enfronta a la pèrdua, a l’inevitable enyor. Els versos de Larios transparents i d’adjectivació brillant, són la fonda expressió de la ferida del temps, de l’aflicció i l’absència, però també de la celebració de la vida, de l’acceptació resignada, del retorn als llocs feliços de la memòria. En alguns poemes, Larios estableix un diàleg intertextual amb poetes estimats (Màrius Torres, Gabriel Ferrater, Joan Vinyoli, J.V. Foix…) que eixampla l’expressió poètica amb altres ressonàncies. A Rendezvous ens trobam, en fi, amb la maduresa esplèndida d’un poeta que destil·la els seus versos amb paciència, sense presses ni concessions, dins la millor tradició d’una poesia culta i d’alt contingut moral.

L’illa inaudita (Diari Menorca, 06-05-2014)

Aquesta entrada s'ha publicat en Premsa i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s