“Versos per la llengua” d’Eivissa i Formentera

Portada del llibre “Versos per la llengua. 35 veus poètiques d’Eivissa i Formentera” que acaba de publicar l’editorial Arrela i forma part del projecte que començà amb el poemari de poetes menorquins i finalitzarà properament amb el de poetes de Mallorca.

Portada del llibre “Versos per la llengua. 35 veus poètiques d’Eivissa i Formentera” que acaba de publicar l’editorial Arrela i forma part del projecte que començà amb el poemari de poetes menorquins i finalitzarà properament amb el de poetes de Mallorca.

Crear avui una editorial requereix no només un cert grau de valentia, sinó més tost un alt grau de passió, de creure per damunt de tot en el poder fecund de la paraula escrita, en la permanent, imprescindible, funció del llibre en favor de tot allò que ens fa més humans i ens allunya de la barbàrie. Avui que, lamentablement, tanquen llibreries i el món editorial malda per poder sobreviure, avui que la política neoliberal pretén arraconar la cultura i anul·lar l’esperit crític, en aquests temps d’hostilitat cap a les humanitats, és d’agrair l’esforç dels que volen encara publicar bons llibres tot fugint del pur mercantilisme que cerca impregnar-ho tot. I més meritori és encara quan aquesta editorial sorgeix de la perifèria i comença editant una col·lecció de poesia amb volums col·lectius. És el cas de l’editorial Arrela que, des de Menorca,  gràcies a l’entusiasme d’Ariadna Ferrer i Guillem Alfocea, ens ha brindat en pocs mesos els dos primers poemaris de la col·lecció Anvers: el primer de poetes menorquins que comentàrem en el seu moment, i el segon, que tot just acaba de sortir d’impremta, de poetes de les Pitiüses amb el títol Versos per la llengua. Trenta-cinc veus poètiques d’Eivissa i Formentera.

Com ja va passar a Menorca, el poemari Versos per la llengua ha comptat amb una important col·laboració a Eivissa i Formentera. El compromís amb la llengua, amb la dignitat de la llengua pròpia davant els atacs i les polítiques involucionistes que en comptes d’estimar el català com una llengua de cultura ens voldrien veure reduïts a una simple curiositat folklòrica, ha convocat 35 autors que ofereixen un volum on es mostra, com en el cas del primer poemari, la diversitat i eclecticisme de la poesia actual. Com assenyala Isidor Marí en el pròleg, en aquestes veus poètiques “cadascuna té un registre diferent, específic. És el conjunt de totes, que genera la riquesa d’una polifonia harmònica en què trobam matisos nous en aquesta poesia nascuda a Formentera i Eivissa”

En el poemari hi ha la presència de poetes joves al costat de poetes d’una trajectòria àmpliament reconeguda, amics que hem tingut la sort de conèixer en aquesta impagable experiència de la poesia i noms que descobrim per primera vegada. Un ventall ampli que demostra la vitalitat de la poesia en la nostra llengua a les Pitiüses i ens permet, a la vegada, confiar en el seu futur. En aquest sentit és significativa la col·laboració de tres poetes eivissencs procedents de diferents nacionalitats que, sense ser aquesta la seva llengua habitual, han volgut mostrar la seva integració i solidaritat amb poemes escrits en català. Són Ben Clark, nascut a Eivissa, però d’origen britànic i amb una extensa obra publicada; Julio Herranz, nascut a Roda i resident a l’illa des de 1974, també amb una àmplia obra poètica; i Gereon Janzing poeta i científic alemany nascut a  Aquisgran. El llibre es tanca amb un gran poema de Marià Villangómez dedicat a la paraula.

Isidor Marí ha escrit un pròleg magnífic que mereixeria ser reproduït íntegrament. En citarem un fragment: “La força que ens dóna haver compartit l’experiència de la bellesa expressada en uns versos com els de Villangómez ens fa confiar plenament amb les capacitats i en el futur de la llengua, però també en la nostra capacitat de treballar junts per una societat en què mai es posi en qüestió els respecte i l’estimació per la llengua i la cultura d’aquestes illes –i per totes les llengües i cultures del món”.

Qui vulgui adquirir el poemari a Menorca, ho pot fer a través de l’adreça electrònica de l’editorial: editorialarrela@gmail.com

L’illa inaudita (Diari Menorca, 31-12-2013)

Aquesta entrada s'ha publicat en Premsa i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s