Nora Albert. Punta Galera com espai simbòlic

El passat mes d’abril es publicava el poemari “Punta Galera” (Curbet Edicions) de Nora Albert que havia obtingut el premi de poesia “Vall de Sóller, 2012”.´ El llibre conté també un conjunt de fotografies realitzades per Laia Moreto, en una edició molt acurada que reprodueix amb fidelitat la bellesa de les imatges. Sa Galera és el nom que rep un tram de la costa NW de l’illa d’Eivissa que, en la poesia de Nora Albert, es converteix en espai mític i simbòlic.

El passat mes d’abril es publicava el poemari “Punta Galera” (Curbet Edicions) de Nora Albert que havia obtingut el premi de poesia “Vall de Sóller, 2012”.´ El llibre conté també un conjunt de fotografies realitzades per Laia Moreto, en una edició molt acurada que reprodueix amb fidelitat la bellesa de les imatges. Sa Galera és el nom que rep un tram de la costa NW de l’illa d’Eivissa que, en la poesia de Nora Albert, es converteix en espai mític i simbòlic.

Fa unes setmanes vaig coincidir amb Nora Albert en el festival de poesia de Lloseta on havia estat amablement convidat pel seus organitzadors. Es tracta d’un dels dos grans festivals de poesia que es fan a l’estiu a Mallorca, amb una ja llarga trajectòria i amb un suport modèlic per part de l’Ajuntament d’aquesta vila situada en el vessant sud de la Serra de Tramuntana. Nora Albert ens va recitar alguns poemes del seu darrer llibre Punta Galera, que obtingué el premi “Vall de Sóller, 2012” i ha estat publicat per Curbet Edicions de Girona en una acurada edició que inclou un conjunt d’excel·lents fotografies d’aquest impactant espai natural eivissenc realitzades per Laia Moreto i que formen la seva pròpia narració amb extraordinària sensibilitat i gran bellesa.

Punta Galera és l’espai físic a prop del qual viu Nora Albert, però és també l’espai simbòlic que permet a l’autora transformar sensacions i experiències, sentiments i reflexions en un poemari d’una alta expressió lírica, d’una notable essencialitat, amb un llenguatge sàviament elaborat i de belles i poderoses imatges que permeten acostar-nos a les deus més profundes d’on poua l’expressió poètica de l’autora. Lloc d’arribades i partides, com ho són els territoris que abracen el mar, lloc d’oblits i de records, de presències i d’absències, de permanència i erosió, de sensualitat i de nostàlgia, Punta Galera serveix a la poeta per elaborar, amb notable vigor i ambició literària, un relat d’amplis ressons en què l’emoció continguda en cadascun dels poemes ens arriba més rica de significacions a cada nova lectura.

A la primera part del llibre, de temàtica amorosa, la bellesa exuberant de la natura és el territori de l’amor, del desig i l’abraçada “nedes i nedes braçades d’amor, / traces de foc que s’esgoten dins l’aigua”. Els amants es lliuren enmig de l’incendi de la sal i el sol i el mar “amarats d’urgents naufragis” i es canta la sensualitat, els cossos nus que habiten el paisatge. “Tardes de magrana i de rosella, / meandres de carícies escumoses / mots arrecerats en un garrover, / entre roques, clarianes, boscos i matolls.” Així l’espai geogràfic es transforma en l’epifania del desig “Territori de la pell, Punta Galera”.  Però com les ones que arriben i es retiren, l’amor és també evocació i record d’una joventut que es contempla des de les altes hores del paisatge. El joc d’arribades i partences ens remet a Heràclit “Mai no tornarà la mateixa llum / ni tampoc l’escuma que tatuava / carícies a les roques… “, res no es repeteix igual dues vegades, només la memòria pot conservar els moments viscuts, fixar-los i tornar-hi enmig d’oblits.

A la segona part la poeta ens parla de la natura, de la força i la pau del paisatge, del repòs sorgit d’una total integració amb l’espai geogràfic que ens transforma: “Et cal la trava humida de la terra, / reposar-hi la inquietud de la pell / i, entre les fulles, guarir les ferides”.  El paisatge estimat  ens transporta, com en el poema de Leopardi, a l’infinit: “I, tanmateix, sents l’aleteig de l’Ícar / sobrevolar les veus de l’infinit / i la llum oblidada a la clariana, / un redol en la densitat del bosc”. La tercera part del llibre es fa més reivindicativa i la poeta denuncia la destrucció del paisatge físic i simbòlic, nafra i dolor de les nostres illes: “Com  sobreviure als embats brunzents / d’enverinats tentacles de buidor / si no ens podem aferrar a les arrels / ara ferides de sang i absència?.”  La denúncia es fa extensiva a la injustícia, a la crueltat, a la guerra.

Transcendida la natura, Punta Galera esdevé espai mític cantat de manera admirable en els versos intensos i d’excel·lent factura de Nora Albert i espai físic de delicada bellesa captat amb sensibilitat exquisida per l’ull artístic de Laia Moreto.

Nora Albert (pseudònim d’Helena Alvarado) és catedràtica de llengua i literatura catalanes, assagista i traductora. Com a poeta, la seva obra ha obtingut diversos guardons i figura en diferents antologies. Laia Moreto Alvarado, filla de Nora Albert, s’expressa a través dues formes artístiques: la fotografia, amb treballs àmpliament reconeguts, i l’escultura amb obres que s’han exposat en prestigioses sales internacionals.

L’illa inaudita (Diari Menorca, 23-07-2013)

Aquesta entrada s'ha publicat en Premsa i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a Nora Albert. Punta Galera com espai simbòlic

  1. Teresa Pous ha dit:

    “Punta Galera” és una petita joia que l’Helena ens ha ofert. Qui hagi conegut “in corpore” Punta Galera, gràcies als versos de l’Helena, torna a entrar de ple en l’ànima d’aquest espai bellíssim. Gràcies pels versos! Gràcies per les fotografies!

  2. Nora albert ha dit:

    Gràcies Pere Gomila i Teresa Pous pels vostres generosos comentaris. Una abraçada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s