Illanvers, final d’un trajecte

illanversFa uns dies em van comunicar que la consellera de cultura havia decidit no destinar un cèntim més al recital Illanvers. No puc dir que aquesta decisió, que no és deguda a motius econòmics, m’hagi sorprès gaire. És coherent amb la política agressiva del PP contra la llengua catalana i la manca de suport institucional a la nostra cultura i als nostres escriptors, al menyspreu que hi manifesten Bauzá i altres dirigents, ara embarcats en aquesta aberració educativa de les modalitats. Illanvers no interessa. No hi fa res que sigui un recital consolidat i amb èxit que enguany arribava a la seva desena edició, ni el prestigi assolit gràcies als nostres poetes i artistes, a la música de Guiem Soldevila. No hi fa res tampoc que hagi servit de plataforma perquè els joves es donin a conèixer ni que sigui un acte esperat dels estius de Menorca. Simplement, no interessa.

Per la nostra part intentarem continuar. Tenim la voluntat de fer-ho i no ens manquen energies ni ganes de treballar-hi. Ara bé, sense dotació econòmica Illanvers no podrà ser exactament com era i no es podrà editar el libret que em sembla fonamental, ja que, durant aquests nou anys, a la paraula en el temps del poeta li ha correspost també la paraula impresa i açò ha permès la posterior lectura dels poemes escoltats i la creació d’una interessant col·lecció de cara al futur. Però el recital pot continuar de forma més modesta amb un mínim suport que mirarem de trobar perquè la veu dels poetes menorquins, que és la veu de la terra, torni a escoltar-se en una càlida nit del mes d’agost.

Illanvers era un acte del departament de cultura que havia rebut el suport entusiasta dels anteriors consellers, a qui hem d’agrair que fessin possible el projecte. Durant aquests anys, en Sergi Cleofé i jo mateix hem coordinat el recital de forma totalment altruista i hem gaudit sempre de total confiança i llibertat a l’hora de donar forma a les diferents edicions. Illanvers ens ha aportat moltes coses, però el que per mi té més valor són les amistats que hem fet, la participació dels joves que comencen a escriure i la col·laboració desinteressada de tots els poetes que hi han intervingut. A Menorca tenim avui una gran riquesa literària que hauria de ser justament reconeguda i valorada.

Estic segur que qualque dia tornaran a governar polítics que estimaran la nostra llengua i es tornarà a promoure la nostra cultura. No pot ser d’altra manera. Però estic convençut també que part de les coses que haurem perdut en aquesta tongada seran ja irrecuperables.

Aquesta entrada s'ha publicat en Dietari i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

23 respostes a Illanvers, final d’un trajecte

 1. Bep Mercadal ha dit:

  Totalment d’acord. Ells son així i ara ja no s’en amaguen… L’any 2012 al’Orfeó i altres entitats culturals, no ens van donar cap centim. 0,00 € de subvenció.

 2. no Respecten res. Són uns impresentables. En qualsevol cas el primer és el primer. Ara és el moment de dir enhorabona per la feina feta.

  • peregomila ha dit:

   Gràcies Pau, ho hem fet amb molt de gust i posant-hi totes les ganes. Ha estat un plaer comptar amb tota la gent que hi ha col·laborat i amb la que ha assistit al recital.

 3. Estimat Pere, a mi tampoc no em sorprèn, però no deixa d’indignar-me. Ara més que mai, és hora que ens esforcem els menorquins que estimam la cultura i hem gaudit estiu rere estiu gràcies a la feinada que heu fet tu i en Sergi Cleofé. Illanvers no pot morir. Hem de donar una lliçó a la colla de cretins que malgovernen el Consell Insular. Se m’ocorren moltes idees per mantenir viu Illanvers, i fins i tot per fer-lo més gran. Per què no una iniciativa Verkami per poder pagar les despeses d’enguany i, per què no, editar el llibre? Estic a la vostra disposició. Manau feines, que som molts els qui esteim disposats a pencar. Cada vegada que els governants de la Plaça Biosfera vomiten una estupidesa, hi ha algú més que se sent interpel·lat a posar el seu granet d’arena per mantenir encesa la flama de la dignitat.

  • peregomila ha dit:

   Moltes gràcies Miquel! Valor molt el teu oferiment i suport, en aquests moments ben necessaris. Intentaré veure’m amb en Sergi aquesta mateixa setmana per parlar a fons del tema i de les possibilitats que tenim. Potser sí que Verkami sigui una bona solució per intentar fer el recital complet i amb llibre inclòs. Ens hi hem de posar a treballar i just n’haguem parlat amb en Sergi us diré coses. Una abraçada.

 4. Mari Genestar Mesquida ha dit:

  Mai he pogut assistir el mes d’agost a Illanvers per raons que ara no venen al cas i que tampoc interessen a ningú. Però sempre de una forma o de una altra ho he seguit. Fer feina per la cultura, sigui en l’àmbit que sigui és difícil, no deixen ni un centim. Els doblers només i són per segons què i no entrem en detalls perquè ens exaltaríem. El que està clar és que si la cultura segueix endavant és gràcies a la voluntat de cents de persones que hi treballem dia a dia, estem esgotats, és cert, però som com ses males herbes que mai moren. Per molt que les trepitgin, per molt que les vulguin matar tornen a sorgir , allà a la terra. Sort i ventura.

  • peregomila ha dit:

   Moltes gràcies Mari pel teu comentari i pel teu interès per Illanvers. Tens tota la raó, la cultura sobreviu i sobreviurà gràcies a l’esforç de tanta gent que no es deixa vèncer pel desànim ni es desmoralitza a pesar de totes les ventades que li bufen en contra. Cotinuarem, a pesar de tot, al peu del canó treballant per allò que de veritat ens fa humans.

 5. Xavier Garriga ha dit:

  Ja es veia que “aquesta” cultura no els interessa! La centralització i l’uniformisme és el que pretenen. Però hem de confiar amb la gent que com tu està disposada a lluitar-hi. Estic segur que hi haurà altres patrocinadors i espectadors en general que hi aportarem segons les nostres possibilitats. Per altra banda el llibret es podria posar a la venda…
  Pere, ànims! Si creus que puc ajudar en alguna cosa concreta ja saps on sóc.

  • peregomila ha dit:

   Gràcies Xavier, intenterem que aquest estiu puguis assistir una vegada més a Illanvers i que et puguis endur el llibret a casa. Farem tot el que esigui a les nostres mans i ja hem estudiat alternatives. Una abraçada.

 6. Llucia Palliser ha dit:

  Estimat Pere,
  No puc dir que la notícia m’hagi sorprès, emperò sí que m’ha omplert de pena, perquè era un dels esdeveniments que estiu rere estiu esperava amb il·lusió. Des d’on me trob ara, lluitant també per la cultura en una altre àmbit, me n’adono de tots els entrebancs, de totes les tanques que hi ha de botar, i que cada vegada semblen més altes, per poder oferir qualitat i propostes culturals interessants a un públic que sabem que hi és, tot i que els que “manen” el pretenguin ocultar. Passi el que passi, d’això ens treurem també el dol i caminarem amb més empenta, si cal, perquè fòrmules, gent disposta i feinera, ganes i, sobretot, poesia, n’hi ha a dojo. Pere, ja ho saps, pel que hagis de menester…

  • peregomila ha dit:

   Moltes gràcies Llucia. Continuarem el nostre camí a pesar de totes les barreres que ens hi vulguin posar. No puc més que sentir-me molt agraït per tots aquests oferiments d’ajuda que ens feis i que potser necessitarem. D’energies no ens en falten.

 7. Jordi Odrí ha dit:

  He estat tan feliç en l’àmbitde Illanvers, tan des de dins col·laborant amb les meves paraules, com fent d’espectador dels versos d’altres, que sento un dolor tan intèns amb l’idea de la seva desaparició, que penso que tan sols podria llevar-me’l amb el balsam de fer tot el possible per la seva pervivencia en el format que sigui. Contra els que odien la cultura ajuntem els nostres esforços! A la vostra disposició.

  • peregomila ha dit:

   Gràcies Jordi. Mirarem de trobar les fórmules que ens permetin continuar Illanvers. Són moltes les veus que s’hi han alçat a favor i açò ens encoratja i ens empeny a posar-hi tot l’esforç que faci falta per continuar el viatge.

 8. Bep Joan ha dit:

  No deixa de ser un fet previsible per part de la conselleria de Cultura i de la seva titular. Era, fins i tot, previsible que pogués dir prou ja la passada edició. Però pens que quelcom s’ha de poder fer i mantenir-lo, i per a dues raons: perquè volem seguir gaudint de la cultura pròpia i perquè els governants actuals sàpiguen que no ens esborraran tan fàcilment.

  • peregomila ha dit:

   Tens raó Bep Joan, era un fet previsible. I potser hauríem d’haver estudiat més prest quines alternatives hi havia per estar més preparats. Però encara hi queda prou temps i tenim posada tota la il·lusió en aquest nou Illanvers amb la celebració dels 10 anys.

 9. Andreu Vidal ha dit:

  Sóc un admirador i fidel assistent d’Illanvers, esdeveniment poètic ple de màgia enmig de la prosaica bogeria estiuenca. Em resisteixo a creure que s’ha acabat només pel fet que el PP hagi tallat l’aixeta del seu finançament. Ja es veia venir, són gent de bancs i d’exèrcits, ells. Però Illanvers sempre ha valgut molt més que els diners que hi han posat els polítics, tots vosaltres ho sabeu. Per això desitjo que continuÏ, tal vegada amb un nou format, potser més modest, potser posant preu a la publicació del llibret, com vulgueu. Però, please!, no ens deixeu sense la màgia!!

  • peregomila ha dit:

   Moltes gràcies Andreu pel teu comentari. Farem tots els possibles perquè Illanvers continuï com havia estat fins ara, amb llibret inclòs. Veure el vostre suport ens anima i sabem que podrem vèncer les dificultats. Esper, per tant, que ens poguem retrobar un altre cop el mes d’agost.

 10. Carles Mercadal ha dit:

  Aquest caliu no l’apagaran. Com no van fer cap esforç per salvar el premi de narrativa, ara es volen carregar Illanvers. Volen una cultura uniforme -de camisa blava- i no saben que la CULTURA és molt més que una partida pressupuestària.
  Ens tornarem a veure aquest estiu!

 11. peregomila ha dit:

  Gràcies Carles, segur que ens tornarem a veure aquest estiu. Esteim molt il·lusionats i agraïm molt totes les vostres mostres de suport.

 12. Carme ha dit:

  Estimat Pere, en nom propi i de la vocalia de literatura de l’Ateneu de Maó oferesc el meu suport i, fins i tot, la possibilitat de poder gestionar qualque actuació amb la junta directiva. Encara que sigui humil, perquè totes les entitats culturals de l’illa estan fent esforços per sobreviure, ens hem d’estalonar els uns als altres.
  Ànims i endavant!

  • peregomila ha dit:

   Carme, moltes gràcies pel teu suport i pel de la vocalia de literatura de l’Ateneu. Aquest dies ens hem sentit molt recolzats i açò ens empeny a continuar endavant perquè, a més a més, sabem que podem comptar amb la vostra ajuda si fes falta. Farem Illanvers i esperam que pugui ser tal com havia estat fins ara. Aquests dies acabarem de perfilar tots els detalls i mirar com quedar el pressupost, però dins de tot esteim animats. Moltes gràcies i una abraçada!

 13. Alexandre Pineda Fortuny ha dit:

  Bauzá, és un ogre més del PP. postfranquistes, amb molta agressivitat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s