L’eliminació dels ajuts a la premsa en català

Diada de la premsa local de Menorca 2010

La premsa local té un paper molt destacat en la vida social i cultural dels pobles com a mitjà de comunicació proper, bon coneixedor de la realitat, capaç d’aportar una informació ben contrastada i una anàlisi serena i meditada de l’actualitat. És també una eina important en la recuperació de la memòria dels pobles i una font valuosa per a futurs investigadors.

Un paper molt important que ha tingut aquí la premsa local ha estat la contribució a la normalització lingüística, és a dir a fer normal allò que és natural. Els mitjans escrits integrament en català han omplert durant molt de temps una carència sagnant a les nostres illes i han procurat la lectura en la llengua pròpia a molta gent que difícilment hi hauria accedit. Només per aquest mèrit ja s’ha fet sobradament creditora del suport i ajut de les nostres institucions que tenen l’obligació de vetlar per la conservació i difusió de la llengua pròpia.

El Govern Balear, però, acaba de suprimir la totalitat dels ajuts a la premsa escrita en català, a pesar que aquesta mesura pot representar un cop mortal per a més d’un d’aquests mitjans. La quantitat destinada fins ara als ajuts era d’uns 125.000 euros, una insignificança en el pressupost global de la comunitat, però representava una aportació molt valuosa a la premsa local que difícilment pot nodrir-se només de subscripcions, vendes i publicitat.

Sembla una befa que al mateix moment que es publica la supressió d’aquests ajuts s’anunciï la creació de dos càrrecs polítics en la figura de dos assessors, aquests sí totalment prescindibles, que cobraran un sou molt per damunt de la quantitat que se sostreu a la premsa local. Sota l’excusa de l’estalvi, allò que jo hi veig és una política duríssima en contra de la llengua pròpia per part d’aquells que tenen l’obligació de defensar-la.

(Opinió al magazin de Beb Joan Casasvonas a Cope-Menorca )

Aquesta entrada s'ha publicat en Premsa i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s