Màniga ampla (1)

En un dels darrers butlletins d’InfoMigjorn que he rebut hi ha un enllaç a una resposta de l’amic Alexandre Pineda al filòleg Albert Pla Nualart qui, a la seva columna de l’Avui, defensava el mot xiringuito, un altre d’aquests castellanismes que, almenys a les Illes, es pronuncia amb una fonètica impossible en català i que en poc temps penetren en tots els àmbits de la llengua.

Havia llegit alguna cosa d’Albert Pla fins que em vaig trobar amb un apunt seu que, més que aclarir, embullava i creava dubtes en el lector, una cosa contrària al que hauria de ser l’esperit d’un espai periodístic destinat a clarificar qüestions lingüístiques de cara al gran públic. A l’apunt en qüestió Pla dubtava de si l’expressió “de peus” era correcta en català, per exemple en una frase com “un mur dret” o “un mur de peus”, tot i tractar-se d’un tema molt clar que no ofereix cap dubte a un parlant d’origen i poc condicionat.

La primera vegada que vaig sentir a Menorca l’expressió “posar-se de peus damunt una cadira” m’agafà mal de panxa. En català sempre ha estat “posar-se dret damunt una cadira, “una paret que encara s’aguanta dreta”, “posa’t dret!”… La persona que ho deia procedia d’un ambient on l’espanyol havia estat dominant, sinó exclusiu a la seva infantesa, com també succeïa amb un altra persona del mateix entorn. El més curiós del cas, però, és que les seves parelles, de famílies catalanoparlants de sempre, en lloc de corregir aquestes formes forasteres i malsonants les adoptaven i transmetien als seus fills. Un cas simptomàtic de molts altres.

Vaig escoltar Joan Solà, en una entrevista a la televisió, en què el lingüista explicava com elabora les seves col·laboracions a l’Avui , recollides després en el llibre Plantem cara. Descrivia el treball de recerca i de consulta, tant en llibres com a altres col·legues, previ a la publicació dels seus articles, que abans podien arribar reposar durant  setmanes fins a resoldre la qüestió plantejada. Ben diferent  a l’apunt de Pla esmentat on, com diem a Menorca, en tost de donar llum dóna fum, en una qüestió a més a més que no hauria d’oferir dubtes després d’una consulta adequada. Un altre lingüista que manté col·laboracions a la premsa i un bloc d’una gran qualitat, responsabilitat i respecte a la llengua és Gabriel Bibiloni, a qui desgraciadament tan poc cas se sol fer.

Abans, però, de la marrada per aquests altres verals parlàvem de la paraula xiringuito. El lèxic, ara com ara, no és el problema més greu que té la llengua catalana, però tampoc no podem descuidar-lo amb una mena de màniga ampla que doni entrada a tot de mots forasters que l’arribin a convertir en un poti-poti indigerible. Un dia serà xiringuito, un altre dia aquest altre mot, i ja qui hi som aquest altre i aquell altre. I el més greu és que aquest mimetisme ens fa perdre capacitat de generar lèxic genuí a partir dels recursos propis i ens fa, per tant, cada vegada més pobres en aquest sentit. Què vol dir Pla quan parla de fer el català “més fàcil”? Fer-lo més espanyol?

El model de llengua al diari El Punt/Avui és prou preocupant. De tant en tant m’ha agafat la fal·lera de deixar comentaris sobre disbarats lingüístics que es publiquen habitualment en la versió digital. (La de paper ha desaparegut, per desgràcia, de les Illes i el País Valencià). El cas de la premsa mereix un capítol a part, però em sembla trist haver de llegir “al lloro” i “currar” en un mateix article, escrit per un dels col·laboradors habituals del diari a la seva columna, una d’aquelles coses que et fan venir esgarrifances. Sé que no haurà servit de res el meu comentari a l’article esmentat, però aquesta màniga ampla que s’ha posat de moda avui, aquesta manca de revisió i correcció dels textos abans de ser publicats, aquesta poca competència lingüística en alguns casos, és realment alarmant. Al final ens podem trobar amb una llengua atrofiada, pobra i embastardida que potser no valgui la pena conservar.

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Dietari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s